Katastrofy stály pojišťovny 24 mld USD, byly podprůměrné

13.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. prosince (ČTK) - Letošní katastrofy přišly světové pojišťovny podle zajišťovny Swiss Re zatím na 24 miliard dolarů. Letošní škody jsou výrazně podprůměrné, protože se tento rok zklidnila americká sezona hurikánů, napsal server opojisteni.cz s odkazem na odborný server Insurance Times.

V letošním roce dosud stály pojišťovny živelné katastrofy odhadem 21 miliard dolarů. Když se připočtou neštěstí, zaviněná lidmi, bude nutné připočítat ještě něco okolo tří miliard USD.

Na rozdíl od Ameriky je na tom Evropa hůř. Ztráty, způsobené živelnými pohromami, které jdou do nákladů pojišťoven, jsou totiž nadprůměrně vysoké. Nejnákladnější byla větrná bouře Klaus, která v lednu udeřila na Francii a Španělsko, a v hospodaření pojišťoven nechala díru 3,5 miliardy dolarů. Za následky červencového krupobití, které postihlo Švýcarsko a Rakousko, zaplatily okolo 1,25 miliardy dolarů. Větrné bouře a dvě tornáda je přišly přibližně na 3,5 miliardy dolarů.

Celosvětově přišlo vinou živelných katastrof letos o život 12.000 lidí, zatímco loni to bylo 240.000 lidí. Letošní ztráty na životech jsou tak nejnižší za posledních dvacet let. Nejpostiženějším regionem byla Asie, kterou postihlo v září zemětřesení v Indonésii a o život připravilo 1000 lidí. Další 2000 lidí zabily tři tajfuny, které na tuto oblast udeřily v srpnu a v září.

V Česku nepřinesly rozmary počasí pojišťovnám dobrý rok. Série letních záplav, krupobití a vichřic způsobila klientům domácích pojišťoven podle ankety ČTK celkem desetitisíce škod za několik miliard korun. Letní kalamity tak překonaly škody, které před dvěma roky způsobil orkán Kyrill a loni vichřice Emma. Nedosáhly však úrovně škod, kterou v zemi v roce 2002 způsobila velká voda.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK