ČNB ve středu podle většiny analytiků ponechá sazby beze změny

13.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. prosince (ČTK) - Většina analytiků oslovených ČTK se domnívá, že bankovní rada ČNB na svém středečním zasedání ponechá úrokové sazby beze změny. Zároveň ale ekonomové přiznávají, že výsledek hlasování je velmi nejistý.

Na posledním měnovém zasedání hlasovali pro sazby beze změny čtyři ze sedmi členů bankovní rady České národní banky. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstala na historicky nejnižší úrovni 1,25 procenta.

"S pravděpodobností jen o něco málo vyšší než 50 procent odhadujeme, že ČNB příští týden ponechá sazby na stávající úrovni. Na základě komentářů několika členů bankovní rady v uplynulých dnech lze usuzovat, že výsledek hlasování by mohl být opět velmi těsný," uvedl analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský.

"Po schválení rozpočtu je pravděpodobné, že nebude tak restriktivní jak se původně očekávalo. V souhrnu jsme tak od minulého zasedání ČNB obdrželi informace, které jdou v neprospěch snižování úrokových sazeb. Proto by teoreticky nemělo ani dojít k významnému posunu názoru u členů ČNB. S dalším snížením úrokových sazeb ČNB tedy nadále nepočítáme," uvedl analytik Raiffeisenbank Michal Brožka. Naopak od druhé poloviny příštího roku očekává růst úrokových sazeb.

"Změnu sazeb nečekáme, i když hlasování může být opět těsné," uvedl i hlavní ekonom Patria Finance Davida Marek. Stejný názor má i analytička Next Finance Markéta Šichtařová.

I podle hlavního analytika Generali PPF Asset Management Radomíra Jáče vývoj za posledních několik týdnů jen těžko přesvědčí čtyři členy bankovní rady, kteří na listopadovém zasedání prosadili stabilitu úrokových sazeb ČNB, aby nyní změnili svůj názor a podpořili snížení úroků. "Asi jedinou jistotou tak je, že bankovní rada bude i na prosincovém zasedání opět nejednotná. Nicméně, sdílíme názor, že úrokové sazby ČNB již pravděpodobně dolů nepůjdou," uvedl.

Naopak na snížení úrokových sazeb o čtvrt procentního bodu sází analytik ČSOB Petr Dufek. "Předpokládám, že tentokrát se podaří snížit sazby o čtvrt procentního bodu. Důvody pro snížení sazeb existovaly už na předchozích zasedáních bankovní rady, přesto se guvernérovi ani viceguvernérovi nepodařilo přehlasovat ostatní členy rady o tomto kroku," uvedl. Stejně tak by měla bankovní rada snížit sazby i podle analytik Komerční banky Jiřího Škopa.

Naposledy snížila bankovní rada úrokové sazby 6. srpna, a to právě na 1,25 procenta. Pro snížení úrokové sazby hlasovalo tehdy všech sedm členů bankovní rady.

Rozhodování o úrokových sazbách ČNB se ve středu zúčastní všech sedm členů bankovní rady.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK