Abú Zabí poskytl Dubaji deset miliard USD na pomoc Dubai World

14.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dubaj 14. prosince (ČTK) - Emirát Abú Zabí poskytl finanční pomoc deset miliard USD (175,8 miliardy Kč) sousednímu emirátu Dubaj. Peníze Dubaj využije na pomoc problémovému konglomerátu Dubai World.

Dubaj dodala, že 4,1 miliardy USD uvolní okamžitě na splacení dluhopisů sukuk konglomerátu s dnešním datem splatnosti. Zbývající peníze mají zajistit potřeby Dubai Worlds až do konce dubna 2010.

Dubai World koncem listopadu otřásl finančními trhy oznámením, že požádá o odložení splátek dluhů. Dubai World a jeho developerská součást Nakheel mají zásadní vliv na ekonomiku celého emirátu a stojí za jeho masivním rozvojem v minulých letech. Konglomerát má celkové závazky za téměř 60 miliard dolarů. Firma začala jednat o vyřešení této problémové situace, poskytnutí pomoci od sousedního emirátu však bylo jednou z nejméně očekávaných možností záchrany firmy. Abú Zabí je největším členem Spojených arabských emirátů a velkým vývozcem ropy.

Dubaj dnes také oznámila, že schválí bankrotový zákon, který chce využít v případě, že by se Dubai World a věřitelé nedohodli v budoucnosti na případné restrukturalizaci dluhu. Zákon má vycházet z mezinárodních standardů transparentnosti a ochrany věřitelů.

Japonský jen v reakci na zprávu prudce oslabil vůči většině předních světových měn. Akciové trhy po celé Asii reagovaly na zprávu růstem, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK