Akcie v Tokiu díky Dubaji smazaly většinu ztrát

14.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 14. prosince (ČTK) - Ceny akcií na burze v Tokiu zahájily týden pouze mírným poklesem, i když během dne měly poměrně výrazné ztráty. Ke zlepšení nálady na trhu přispěla zpráva, že emirát Abú Zabí poskytl finanční pomoc deset miliard dolarů (asi 174 miliard Kč) vládě sousedního emirátu Dubaj. Ta peníze použije na splatné závazky.

Index Nikkei 225 si dnes odepsal 2,19 bodu a den uzavřel slabší o 0,02 procenta na hodnotě 10.105,68 bodu. Během dne přitom klesl až na 10.009 bodů. Širší index Topix si odepsal 0,4 procenta na 885,08 bodu.

"Zprávu o záchraně společnosti Dubai World trh uvítal, takže index Nikkei se zatím udržel nad 10.000 body," podotkl hlavní analytik makléřské společnosti Tokai Tokyo Securities Hiroaki Kuramoči. "Pro trh ale budou mnohem důležitější pohyby směnných kurzů a kroky, které v hospodářské oblasti přijme (japonská) vláda," dodal.

Koncern Dubai World v listopadu překvapivě uvedl, že bude potřebovat šestiměsíční odklad splátek dluhů, aby se vyrovnal s nepříznivou finanční situací. Sdělení firmy tehdy vyvolalo šok na finančních trzích po celém světě. Zatímco zahraniční akciové trhy se rychle vzpamatovaly, burzy ve Spojených arabských emirátech v propadu pokračovaly.

Zpráva o pomoci emirátu Dubaji výrazně snižuje pravděpodobnost, že kvůli problémům koncernu Dubai World se v platební neschopnosti ocitne celý emirát. Hranice mezi osobním majetkem vládců a majetkem emirátu je totiž silně zastřena, což investorům značně komplikuje orientaci. Dluh koncernu je ale podle dřívějšího sdělení vlády v Dubaji oddělen od dluhů, které má emirát.

Zájem byl dnes v Tokiu především o stavební firmy, jejichž akcie se po zprávách z Dubaje vydaly vzhůru, byť v průběhu dne měly ztráty. K růstu se ale nedokázaly vrátit akcie firem, které výrazně zpevnily už minulý týden. Týká se to například akcií automobilky Toyota.

Na devizových trzích se snižoval kurz jenu, což byla podle analytiků také hlavně reakce na vývoj v Dubaji. Zvýšil se i kurz eura k dolaru. Techničtí analytici upozorňují, že prakticky ukončen je růst takzvaného dolarového indexu, a ke slovu by se tak opět mohl dostat silný pokles.

Euro k dolaru zpevnilo o 0,4 procenta na 1,4670 USD, vůči jenu zůstalo bez větších změn na 130,44 JPY. Během dne přitom kleslo až na 129,19 JPY. Dolar k jenu se zbavil většiny ztrát a oslabil pouze o 0,3 procenta na 88,83 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK