Maloobchodní tržby v říjnu meziročně klesly o 4,7 pct

14.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. prosince (ČTK) - Celkové maloobchodní tržby v říjnu bez sezonního očištění meziročně klesly o 4,7 procenta. K poklesu tržeb přispěl také o jeden den nižší počet pracovních dní letos než loni. Na snížení se nejvíc podílely prodej a opravy motorových vozidel a prodej nepotravinářského zboží, naopak ke zmírnění poklesu přispěl prodej zboží s převahou potravin v nespecializovaných prodejnách. Uvedl to Český statistický úřad.

Po očištění o sezonní vlivy, kalendářní a pracovní dny se tržby v maloobchodě včetně motoristického segmentu v říjnu zvýšily meziměsíčně reálně o 1,1 procenta, meziročně se naopak snížily o 3,1 procenta.

Podle Miroslava Frayera z investičního bankovnictví Komerční banky je meziměsíční nárůst tržeb pozitivní. "Přesto je však velmi brzy hovořit o zlepšujících se vyhlídkách na spotřebitelskou poptávku. Ta ještě nějakou chvíli zůstane velmi slabá," odhadl.

Sezonně neočištěné tržby včetně maloobchodního prodeje pohonných hmot, avšak bez prodeje aut a jejich oprav, byly meziročně nižší o 2,8 procenta. Z toho za nepotravinářské zboží klesly o 5,1 procenta. Naopak za potraviny vzrostly o 1,3 procenta.

Tržby za prodej a opravy motorových vozidel se meziročně bez očištění snížily o 9,4 procenta, v tom za prodej motorových vozidel o devět procent a za opravy o 11,6 procenta.

Sezonně očištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel meziročně klesly o 6,8 procenta. Proti září naopak reálně vzrostly o 1,7 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK