Koruna dopoledne posilovala vůči euru i dolaru

14.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. prosince (ČTK) - Česká měna dopoledne posilovala vůči oběma hlavním světovým měnám. Kolem 10:30 si koruna vůči euru v porovnání s pátečním závěrem polepšila o čtyři haléře na 25,71 Kč/EUR; k dolaru zpevnila o devět haléřů na 17,54 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka koruně v úvodu nového týdne pomohly zprávy ze Spojených arabských emirátů, které zlepšily náladu na světových trzích. "Oznámená pomoc Dubaji je určitě krok směrem ke zmírnění obav spojených s jejími finančními problémy," míní Vlk. To se podle něj odráží i na růstu evropských akciových trhů a oslabení dolaru, který kolem 10:30 oslabil na 1,4671 USD/EUR.

Vlk zároveň uvedl, že obchodování s korunou nijak zvlášť neovlivnilo téma české rozpočtové politiky. Žádnou velkou reakci nevyvolaly ani zprávy o setrvání ministra financí Eduarda Janoty ve funkci. Bez vlivu zůstaly i maloobchodní tržby a revize průmyslové výroby. Dnešní čísla Českého statistického úřadu se totiž od předchozích hodnot příliš neodchýlila.

Podle Vlka bude pro českou měnu důležitější středeční měnové jednání České národní banky. "Zde sice počítáme se stabilními sazbami, ale riziko jejich poklesu je opět vysoké," poznamenal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK