Benzin i nafta za týden zlevnily o několik haléřů

14.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. prosince (ČTK) - Průměrná cena benzinu u tuzemských čerpacích stanic v uplynulém týdnu klesla o čtyři haléře na 28,25 koruny za litr, nafta zlevnila o dva haléře na 26,62 Kč/l. Uvedla to společnost CCS, která ceny pohonných hmot pravidelně sleduje.

Podle analytiků ceny pohonných hmot na rozdíl od ceny ropy stagnovaly. Shodli se na tom Jan Šimek z Broker Consulting i Petr Čermák ze společnosti Colosseum. Podle Čermáka stojí za současným vývojem stagnující ceny na burze v Rotterdamu.

Nejvíce zaplatili v neděli motoristé za benzin Natural 95 tradičně v Praze. Průměrná cena benzinu klesla v metropoli o pět haléřů na 28,97 Kč/l. Následuje Vysočina, kde Natural 95 zdražil o osm haléřů na 28,78 Kč/l. Třetí nejdražší benzin byl v neděli ve Středočeském kraji, kde stál 28,66 Kč/l.

Nejlevnější benzin byl k dostání v Královéhradeckém kraji, řidiči zde v průměru zaplatili 27,57 Kč/l. Následovaly kraje Olomoucký a Jihočeský s cenami benzinu 27,75, respektive 27,91 Kč/l.

Nafta byla také nejdražší v Praze, za týden zlevnila o dva haléře na 27,24 Kč/l. Následuje Jihomoravský kraj s průměrnou cenou 27,19 Kč/l, což je oproti minulému týdnu pokles o sedm haléřů. Třetí nevyšší částku zaplatili řidiči za naftu v Plzeňském kraji, konkrétně 27,12 Kč/l.

Nejlevnější nafta byla naopak k dostání za 26,18 Kč/l v Královéhradeckém kraji, dále v Pardubickém kraji za 26,22 Kč/l a v Karlovarském kraji za 26,24 Kč/l.

"Očekáváme, že v průběhu následujících dnů poklesne cena benzinu i nafty, přičemž se bude jednat o zlevnění v řádu desetihaléřů. V případě benzinu bude pokles cen pravděpodobně o něco větší," řekl dnes Čermák. Prostor pro větší pokles cen pohonných hmot na konci roku vidí i Šimek, připomněl však, že Nový rok přivítá motoristy skokovým navýšením cen kvůli zvýšení sazby spotřební daně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK