Průzkum: Téměř 95 pct uživatelů koupí aspoň část dárků na webu

14.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. prosince (ČTK) - Téměř 95 procent tuzemských uživatelů internetu letos koupí alespoň část dárků prostřednictvím počítačové sítě. Skoro tři čtvrtiny se budou inspirovat a nakupovat v internetových aukcích. Vyplývá to z průzkumu vyhledávače zboží Heureka.cz a aukčního portálu Aukro.cz.

 

Nejpodstatnějším důvodem k nákupu na internetu je pro 46 procent respondentů nižší cena zboží než v kamenných obchodech, 27 procent nakupuje on-line kvůli úspoře času a 12 procent uvedla širší sortiment.

 

Oblíbenost internetového nakupování každým rokem roste. "Zatímco v loňském roce nakoupilo na internetu polovinu a více dárků přibližně 50 procent uživatelů, letos je to již téměř 70 procent nakupujících," uvedl Tomáš Hodboď ze serveru Heureka.cz.

 

Poslední dva měsíce roku tvoří pro internetové obchody 25 až 33 procent celoročního obratu. V těchto měsících ale mírně klesá průměrná hodnota objednávky. Hitem letošních Vánoc jsou digitální fotorámečky. Dalšími často kupovanými dárky jsou LED televizory, robotické vysavače, sjezdové lyže, holicí strojky nebo například herní konzole. Mezi dárky převažuje zejména drobnější zboží v cenové relaci do 2000 Kč.

 

Internetové aukce volí většinou lidé, kteří hledají značkové zboží za nižší ceny, nebo zájemci o osobité dárky, například sběratelské předměty. Největší tuzemská aukce Aukro.cz již letos zprostředkovala přes deset milionů obchodů.

 

Při hledání konkrétního zboží začíná většina nakupujících ve fulltextových vyhledávačích. Ve srovnání s loňským rokem stoupnul význam srovnávačů cen. Ty využívá 21 procent nakupujících, což je dvojnásobný podíl proti loňsku.

 

Tržby internetových obchodů by se měly letos vyhoupnout na 26 až 27 miliard korun proti loňským 22 miliardám, odhadla už dříve Asociace pro elektronickou komerci.

 

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK