Od ledna se zvýší příspěvky na bydlení sociálně slabým

14.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. prosince (ČTK) - Příspěvky na bydlení pro rodiny s nízkými příjmy se od ledna 2010 zvýší. Vláda totiž dnes nařízením zvýšila průměrné náklady na bydlení, ze kterých se dávka stanovuje. Kabinet vychází z očekávaných změn cen nájemného, energií a služeb spojených s bydlením. Podle ministerstva práce a sociálních věcí zvýšení částek pro výpočet příspěvku přijde v příštím roce státní rozpočet na 394 milionů korun; návrh rozpočtu s touto částkou počítá.

Příspěvek lidé mohou použít na úhradu nákladů na bydlení v obecním, nájemním, družstevním i vlastním bytě či domě. Nárok na příspěvek mají lidé a rodiny, kterým na pokrytí nákladů na bydlení nestačí 30 procent příjmu; v Praze je to 35 procent příjmu. Tento díl z příjmu musí být nižší než státem stanovené náklady. Do příspěvku se promítá výše nájmu, náklady srovnatelné s nájmem a výdaje za plyn, elektřinu, vodu a topení.

Pro jednotlivce v nájmu se mají podle návrhu ministerstva práce a sociálních věcí stanovené průměrné náklady zvednout o 789 až 929 korun; pro rodinu se čtyřmi a více členy o 1820 až 2162 korun.

Podle návrhu by měly průměrné náklady za nájemní byt v Praze pro jednotlivce činit od ledna více než 5800 korun, tedy zhruba o 790 korun víc než letos. Rodina se čtyřmi a více členy by v metropoli měla za nájemní bydlení vydat v průměru přes 14.500 korun, což je asi o 1860 korun víc než v tomto roce.

Sociální reformy, které od začátku loňského roku prosadil bývalý kabinet premiéra Mirka Topolánka (ODS), zavedly adresnější systém vyplácení dávek sociální podpory a tedy i příspěvku na bydlení. Koncem roku 2007 příspěvek na bydlení podle ministerstva práce pobíralo asi 240.000 lidí. Letos v srpnu příspěvek pobíralo asi 90.400 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK