Akcie v USA dopoledne vzrostly díky pomoci pro Dubaj

14.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 14. prosince (ČTK) - Akcie amerických firem dopoledne v New Yorku rostly díky finanční pomoci pro emirát Dubaj. Investory uklidnilo, že se neblíží další globální vlna úvěrové krize. Pozitivně na trh zapůsobily i chystané kroky bankovního gigantu Citigroup.

Index Dow Jones v poledne newyorského času posílil o třetinu procenta na 10.499,6 bodu. Index Nasdaq Composite podle Yahoo! Finance v 18 hodin SEČ stoupl na 2204,3 bodu se ziskem dvou třetin procenta.

Akciovým trhům prospěla zpráva, že emirát Abú Zabí rozšířil finanční pomoc pro Dubaj o deset miliard dolarů. Městský stát se tak vyhne potížím na finančním trhu, které způsobily dluhy konglomerátu Dubai World. Dealeři se v posledních týdnech obávali, že by se tyto problémy mohly přelít na další trhy ve světě.

Citigroup oznámila, že ze státní pomoci splatí zpět americké vládě 20 miliard dolarů. Vláda také prodá svůj podíl 34 procent společnosti. Zpráva přitom přišla jen několik dnů poté, co Bank of America vrátila státu celou kapitálovou pomoc 45 miliard, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK