Vlády schválila kvůli schodku rozpočtu větší objem dluhopisů

14.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. prosince (ČTK) - Vláda na dnešním zasedání schválila novelu zákona o státním dluhopisovém programu, která umožňuje ministerstvu financí vydat kvůli krytí schodku letošního státního rozpočtu dluhopisy až za 37,7 miliardy korun. Na tiskové konferenci po jednání vlády o tom informoval ministr financí Eduard Janota. Původně schválený limit počítal s dluhopisy za 23,6 miliardy korun. Důvodem je navýšení schodku letošního rozpočtu z původních 38,1 miliardy na 52,2 miliardy korun.

"Účelem tohoto dluhopisového programu je z výnosů této emise uhradit část zvýšeného rozpočtovaného schodku státního rozpočtu na rok 2009," uvedlo v materiálu MF.

Schodek státního rozpočtu je podle zákona o státním rozpočtu kromě státních dluhopisů financován úvěry od Evropské investiční banky a změnou stavu na účtech státních finančních aktiv.

Státní rozpočet na letošní rok byl schválen se schodkem 38,1 miliardy korun. V listopadu poslanci schválili zvýšení schodku na 52,2 miliardy korun. Fakticky ale deficit rozpočtu letos přesáhne kvůli hospodářské krizi podle odhadů ministerstva 175 miliard korun. Ke konci listopadu stát hospodařil s rekordním schodkem 169,4 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK