BofAML: Světová ekonomika příští rok poroste o 4,4 procenta

14.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 14. prosince (zpravodaj ČTK) - Světová ekonomika v roce 2010 podle odhadu společnosti Bank of America Merril Lynch (BofAML) poroste o 4,4 procenta. Zástupci firmy to dnes uvedli v New Yorku na tiskové konferenci. Druhá největší banka ve Spojených státech je ve své prognóze mnohem optimističtější než Mezinárodní měnový fond, jenž napřesrok předpokládá, že globální hospodářství poroste o 3,1 procenta.

"Očekáváme, že nebývalá směs téměř nulových úrokových sazeb a vysoké rozpočtové deficity vytvoří ekonomické oživení, jež bude skutečné a udržitelné," uvedl ekonom banky Ethan Harris. Dodal, že oživení bude pomalé, a že tak nelze očekávat rychlý návrat robustních růstů. Přesto je firma optimistická a věří, že výkon světového hospodářství předčí současný většinový názor.

Hlavním tahounem růstu v příštím roce podle analytiků BofAML bude Čína. Její hrubý domácí produkt by se měl zvýšit o 10,1 procenta. Spojené státy by pak napřesrok měly růst o 3,2 procenta. Světové hospodářské oživení po největších hospodářských problémech od Velké hospodářské krize ve 30. letech minulého století pak podle banky bude spočívat především na výkonech rozvíjejících se ekonomik.

Analytici BofAML rovněž v příštím roce ve světě očekávají relativně malé inflační tlaky, když by se cenový růst měl držet kolem tří procent. Porostou ale zřejmě ceny komodit, jako je ropa či zlato.

V roce 2008, kdy se hospodářská recese začínala projevovat, světové hospodářství rostlo o 2,8 procenta. Letos, kdy propukla naplno, pak Bank of America Merrill Lynch očekává pokles o 0,8 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK