BofAML: České hospodářství příští rok poroste o 1,1 procenta

14.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 14. prosince (zpravodaj ČTK) - Česká ekonomika se podle odhadu společnosti Bank of America Merrill Lynch (BofAML) příští rok vrátí k růstu, a to o 1,1 procenta. Letos by se podle prognózy, již dnes druhá největší americká banka představila novinářům v New Yorku, měla propadnout o 4,3 procenta.

Relativně mírný růst pak americká banka předpovídá českému hospodářství i v roce 2011, kdy by se měl hrubý domácí produkt zvýšit o 2,4 procenta. Pokud se prognóza vyplní, růst českého hospodářství bude za dva roky stále pod úrovní roku 2008. Tehdy růst HDP v Česku zejména v důsledku ochlazení světové ekonomiky prudce zpomalil na 2,6 procenta.

Česká národní banka podle prognózy zveřejněné v listopadu očekává, že česká ekonomika příští rok poroste o 1,4 procenta. Letos by pak měla klesnout o 4,4 procenta.

Česko také podle prognózy BofAML v nadcházejícím období poroste pomaleji než Polsko, kde banka očekává růst HDP o 3,5 procenta v roce 2010 a 3,9 procenta v roce 2011. Maďarsko, které těžce zasáhla finanční krize a dodnes čerpá pomoc Mezinárodního měnového fondu, by napřesrok mělo růst o slabých 0,2 procenta. V roce 2011 by ale mělo zaznamenat silný růst 4,5 procenta.

Rovněž světovou ekonomiku podle BofAML příští rok čeká návrat k růstu. Globální HDP by se mělo zvýšit o 4,4 procenta, uvedla banka v prognóze. Hlavním tahounem růstu by podle ní měla být Čína se zvýšením HDP o 10,1 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK