Část lidí z Alstomu v Brně získá rekordní odstupné až 24 platů

15.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 15. prosince (ČTK) - Více než třetina lidí ze 400, kteří příští rok přijdou o práci v Alstomu v Brně, získá rekordní odstupné podle počtu měsíčních výdělků ve výši 24 platů. Po setkání vedení a zaměstnanců firmy to řekl šéf tamních odborů Jaromír Machala. Nejvyšší maximální odstupné podle počtu platů dosud podle dostupných informací vyplatila letos ocelářská firma ArcelorMittal Ostrava, bylo jich 20.

V Alstomu budou mít nárok na 24 platů ti, kteří budou mít pět let do důchodu. Průměrná výše odstupného přepočítaná na všechny propuštěné zaměstnance je 16,6 platu. Absolutní výši odstupného neuvedl.

Alstom brněnský závod zavře příští rok kvůli dopadům hospodářské krize. Kvůli výši odstupného odbory nedávno vyhlásily i stávkovou pohotovost, nakonec se s vedením dohodly a stávkovou pohotovost ukončily. "Je to (odstupné) nejvíce v ČR, jsme výše než například Siemens Kolejová vozidla. Z mého pohledu to vidím jako obrovský úspěch," uvedl Machala.

Odstupné 24 měsíčních platů je i podle dřívějších vyjádření jiných odborářů v Česku nadstandardní. Firma Siemens Kolejová vozidla, která letos v říjnu propustila z pražského závodu na Zličíně všech zhruba 1000 zaměstnanců, vyplatila odstupné 16 platů.

Z mohelnického závodu Siemens Elektromotory odešlo kvůli poklesu výroby počátkem dubna zhruba 600 lidí, v závislosti na počtu odpracovaných let dostali odstupné v rozmezí od tří do osmi průměrných měsíčních platů. Půlroční odstupné dostali lidé propuštění letos ze zábřežského závodu Siemens NST Trutnov.

Vedení Alstomu a odboráři se dohodli i na dalších věcech souvisejících s propouštěním. Firma podle Machaly pomůže zaměstnancům s hledáním práce, orientací na trhu, přípravou na přijímací pohovory či s rekvalifikačními kurzy.

Alstom oznámil, že v průběhu příštího roku hodlá v Brně ukončí výrobu elektrárenských kotlů, v polovině listopadu. V Brně zůstane servis pro Česko a Slovensko. Alstom nyní v Brně zaměstnává 667 lidí, z čehož 400 souvisí právě s výrobou kotlů.

Podle Machaly ale není zavření závodu jisté na 100 procent. "Na konci ledna, na začátku února dojede expertní skupina, která to ještě zhodnotí," podotkl Machala. Alstom proto do 26. února nepropustí žádného zaměstnance. V té době by již mělo být jisté, zda výrobní závod skončí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK