Jasuhiro Takahaši končí ve funkci prezidenta TPCA

21.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kolín 21. prosince (ČTK) - Jasuhiro Takahaši končí po více než třech letech ve funkci prezidenta kolínské automobilky TPCA Toyota Peugeot Citroën. Jméno jeho nástupce firma zatím nezveřejnila, funkce se ale ujme 4. ledna, řekl dnes ČTK mluvčí TPCA Radek Kňava.

Takahaši se vrací do mateřské společnosti Toyota Motor Corporation. TPCA neopouští, protože bude zastávat pozici vedoucího evropských projektů Toyoty, mezi něž kolínská TPCA také patří.

Takahaši nastoupil do společnosti Toyota Motor Corporation ihned po ukončení studií. Působil na různých pozicích v administrativě. V roce 1990 se stal viceprezidentem odborové organizace Toyota. Od roku 2003 zastával funkci generálního manažera oddělení lidských zdrojů a všeobecných záležitostí v japonské Takaoce. Na post prezidenta TPCA nastoupil v červenci 2006. Jeho úkolem bylo stabilizovat oblast lidských zdrojů.

TPCA letos i přes hospodářskou krizi vyrobí více než 330.000 automobilů, to je meziročně o zhruba dvě procenta více. Nárůst výroby očekává automobilka i v příštím roce. Loni vzrostla produkce vozů Toyota Aygo, Peugeot 107 a Citroën C1 o pět procent. Tržby dosáhly 49 miliard Kč a byly v meziročním srovnání o čtyři procenta nižší. Důvodem poklesu tržeb byl především silný kurz české měny. Zisk před zdaněním 1,4 miliardy korun byl stejný jako v roce 2007. V současnosti firma zaměstnává 3500 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK