Dopravní podnik a odboráři podepíšou v úterý kolektivní smlouvu

21.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. prosince (ČTK) - Pražský dopravní podnik a odboráři podepíšou v úterý novou kolektivní smlouvu na tři roky. Odboráři se v ní s vedením firmy dohodli na zmrazení růstu mezd. Zaměstnanci dostanou méně peněz na poukázkách, o několik korun si připlatí na stravenkách. ČTK to dnes řekl Petr Pulec, předseda Odborového svazu pražských dopraváků. Smlouva bude podepsána v úterý v poledne v rezidenci primátora na Mariánském náměstí.

Pulec považuje dohodu, která se podle něj připravovala asi půl roku, za úspěch. Podařilo se podle něj nalézt opatření, díky kterým se ušetří desítky milionů korun. "Jsme si vědomi, že se musí šetřit. Mzdy ale zůstanou na úrovni roku 2009," řekl ČTK.

Odboráři se podle něj dohodli s vedením firmy na některých úsporných opatřeních. Zaměstnanci například dostanou méně na takzvaných flexipasech, tedy poukázkách, které mohou použít například při nákupu brýlí nebo léků. Zatímco dosud jim je DPP poskytoval v částce 4000 korun, příští rok to bude pouze 1200 korun. Dopravní podnik bude také méně přispívat na obědy. Dosud za stravenky platil 44 korun, zatímco zaměstnanci si dopláceli 36 korun. Teď se poměr obrátí. Podle Pulce DPP jen díky těmto dvěma opatřením ušetří téměř 50 milionů korun.

Jednání odborů s vedením firmy bývá často bouřlivé. V listopadu například připravovaly stávku, neboť nesouhlasily s řadou změn připravovaných vedením podniku a města. Předložily sedm požadavků, přičemž žádaly kromě doplacení 1,9 miliardy korun na provozní náklady ukončení všech dalších projektů, jež směřují k vyčlenění některých činností z podniku. Trvaly také na zastavení plánovaného propouštění. Rada města poté schválila uvolnění 900 milionů korun pro dopravní podnik, což odboráři označili za nedostatečné. Stávku se však podařilo odvrátit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK