Koruna v úvodu týdne mírně zpevnila vůči euru i dolaru

21.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. prosince (ČTK) - Česká měna první den v týdnu mírně zpevnila vůči oběma hlavním světovým měnám. Kolem 17:00 koruna v porovnání s pátečním závěrem vůči euru posílila o dva haléře na 26,32 Kč/EUR. Proti dolaru byla silnější o šest haléřů na 18,39 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Podle Jiřího Škopa z Komerční banky začátek týdne nepřinesl na trhu eura s korunou výraznější pohyby. Kurz se pohyboval v úzkém pásmu 26,271 Kč/EUR až 26,375 Kč/EUR s tendencí mírně posilovat. "Mírný růst apetitu k riziku byl patrný i na akciových trzích. Mírně dnes posiloval i maďarský forint," dodal.

Do konce roku podle něj bude na trzích patrná nižší likvidita. Nedají se tedy vyloučit možné větší pohyby v případě jednorázových transakcí.

Škop rovněž zmínil dnešní zasedání maďarské centrální banky, která oproti očekáváním snížila sazby pouze o čtvrtinu procentního bodu na 6,25 procenta. Banka v předešlých pěti měsících snižovala sazbu vždy nejméně o půl procentního bodu a od července snížila úroky už o 3,25 procentního bodu.

Americký dolar kolem 17:00 oslabil na 1,4315 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK