SVĚTOVÉ TRHY-Nejlepší rok pro akcie střídá rekordní pád v 2008

31.12.2009 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


LONDÝSvětové akcie měly ve čtvrtek namířeno k nejlepšímu ročnímu výkonu v zaznamenané historii. Ten však přichází po roce, kdy utrpěly nejprudší...

...pád.

Dolaru se naopak poslední den roku nedařilo a oslaboval vůči koši měn, podobně jako v průběhu celého roku kvůli oživené chuti investorů riskovat.

Globální akciový index MSCI <.MIWD00000PUS>, nejširší ukazatel výkonu světových akcií, ve čtvrtek přidával půl procenta, a mířil tak k celoročnímu zisku více než 32 procent.

Pokud tento trend vydrží, půjde o nejlepší roční výkon ukazatele od jeho zavedení v roce 1988. Těsně by tak překonal růst o 31,6 procenta z roku 2003, kdy se po invazi do Iráku nenaplnily nejtemnější obavy a akcie vystřelily vzhůru.

Investorům, kteří budou zapíjet úspěšný rok 2009, však může docela dobře kazit chuť skutečnost, že letošní zisky následovaly po nevídaném propadu o 43,5 procenta z roku 2008. Index se stále nachází zhruba 30 procent pod historickým maximem z října 2007.

A na současnou úroveň se dostal s nemalou státní pomocí.

"Příběhem roku 2009 byly masivní a bezprecedentní objemy likvidity, které vlády napumpovaly na trh," uvedla ve zprávě společnost Nicholas-Applegate Capital Management.

"Státem poskytnutá likvidita fungovala jako základ pro kredit a dodala investorům důvěru, aby se přesunuli od bezpečných k rizikovějším aktivům."

Například akciový index rozvíjejících se trhů <.MSCIEF> od začátku března vystoupal téměř o 110 procent.

Evropské burzy se ve čtvrtek při velmi nízkých objemech obchodovaly nepatrně výš, a jejich hlavní index FTSEurofirst 300 <.FTEU3> tak zřejmě zakončí letošní rok se ziskem 25 procent. Celá řada trhů v Evropě včetně Německa a Itálie nicméně ve čtvrtek už zůstala zavřená.

Jednou z "obětí" obnovené chuti riskovat se letos stal dolar, který trpěl právě přeléváním peněz do výnosnějších aktiv.

Dolarový index <.DXY> ve čtvrtek oslaboval o 0,6 procenta vůči koši šesti předních světových měn včetně eura. Za celý rok ukazatel klesl celkem o 4,4 procenta, ačkoli za poslední měsíc se výrazně zotavil.

[N/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK