Fischer: Loňský schodek dosáhl předběžně 195 mld. korun -------------------- --------------------

03.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. ledna (ČTK) - Schodek státního rozpočtu za rok 2009 dosáhl podle předběžných údajů ministerstva financí 195 miliard korun. Jde o výpočet k 30. prosinci. V pořadu Partie televize Prima to dnes řekl premiér Jan Fischer.

Ve schváleném loňském rozpočtu, který připravila minulá vláda Mirka Topolánka (ODS), se počítalo se schodkem asi 38,1 miliardy korun. Poslanci jej ale v listopadu navýšili zhruba na 52,2 miliardy korun, aby stát měl dostatek finančních prostředků na výplatu důchodů.

Bylo ale jasné, že hospodaření státu skončí kvůli hospodářské krizi s ještě vyšším deficitem. Ministerstvo financí očekávalo, že bude kolem 165 miliard korun. Levicoví politici hovořili o schodku kolem 200 miliard Kč.

Rozpočet na rok 2010 předpokládá schodek asi 163 miliard korun. Sněmovna bude ale jednat už v lednu o návrzích, který by jej zvýšili. Jde o vrácení výše mateřské na loňskou úroveň, pro letošek ji snížil vládní protikrizový balíček. ČSSD navrhuje také letos vyplatit mimořádný důchod 2400 korun. Na stole je i návrh na zrušení neplacení prvních tří dnů nemocenské.

Premiér Fischer dnes uvedl, že ještě do sněmovní schůze, která začíná 26. ledna, se sejde i v souvislosti s těmito návrhy s lídry všech parlamentních stran.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK