Loňský rok byl pro hedgeové fondy zřejmě jedním z nejlepších

03.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Boston 3. ledna (ČTK) - Loňský rok byl pro hedgeové fondy patrně jedním z nejlepších v historii. Ukazují to předběžné propočty organizací, které toto odvětví sledují. V roce 2008 hedgeové fondy utrpěly rekordní ztrátu, která investory donutila odčerpat z nich asi 155 miliard dolarů (zhruba 2,85 bilionu Kč). I to byl rekord.

Hedgeové fondy loni svěřený majetek v průměru zhodnotily minimálně o deset procent, patrně ale více, a i rozdíly mezi jednotlivými fondy byly značné. Zisky fondů by podle některých odhadů mohly být tak vysoké, jako byly jejich ztráty v roce 2008, v některých případech ale překročily i 100 procent. Přesné výsledky ale budou až během ledna.

"Pro řadu manažerů to byl velmi dobrý rok. Od dubna jsme zažili přesně opak té hrůzy z druhé poloviny roku 2008," řekl šéf výzkumné společnosti BarclayHedge Sol Waksman. "Ať už se podíváte kamkoli ve světě, vzhůru šly ceny akcií i ceny dluhopisů," dodal.

Těsně před koncem roku činilo průměrné zhodnocení hedgeových fondů 13,2 procenta. Ukazoval to index HRFX, který sestavuje výzkumná organizace Hedge Fund Research (HFR) z Chicaga. Výkonnost hedgeových fondů sleduje například i skupina Hennessee Group a další organizace.

Za prvních 11 měsíců loňského roku měly hedgeové fondy podle HFR v průměru zhruba 19procentní zisk. Zhruba stejně vysoká ale byla v roce 2008 i jejich ztráta. Hedgeové fondy mají podle odhadů ve správě majetek za zhruba dva biliony dolarů (asi 36,7 bilionu Kč).

Rozdíly mezi fondy jsou ale značné. Podle očekávání se nedařilo těm fondům, které se specializují na pokles trhu. Tyto fondy prosperovaly v roce 2008, loni ale budou mít podle odhadů ztrátu. Ta podle HFR do konce listopadu činila v průměru asi 20 procent.

Naopak hedgeový fond Appaloosa Management vydělal kolem 120 procent, protože správně odhadl, že se v průběhu roku zotaví akcie některých bank. Zisk přes 60 procent patrně budou mít i fondy Kensington a Wellington ze skupiny Citadel Investment Group, i když i tyto fondy měly v roce 2008 značné ztráty.

Akciové trhy na začátku loňského roku ještě pokračovaly v poklesu a začátkem března některé indexy klesly nejníže za posledních 12 let. Následný růst ale podle společnosti Barclays Capital investory přesvědčil, aby na trhu za první tři čtvrtletí investovali v úhrnu kolem 150 miliard dolarů.

"Na nových maximech ještě nejsme," upozorňuje Waksman. "Mějte na paměti, jak špatné to bylo v roce 2008," dodal s odkazem na fakt, že trhy ještě mají co dohánět, aby se zbavily předloňských ztrát.

Hedgeové fondy jsou určené pro bohatší klientelu či instituce a nepodléhají tak přísné regulaci, jako klasické investiční fondy určené pro veřejnost. Hedgeové fondy mohou investovat krátkodobě i dlouhodobě a během dne určitý cenný papír několikrát prodat a znovu nakoupit.

Hedgeové fondy mohou také běžně spekulovat na pokles cen, což je u klasických investičních fondů prakticky nemožné. V poslední době se ale objevují fondy ETF, které spekulovat na pokles cen mohou také. Fondy ETF se obchodují jako akcie a nakupovat je mohou i drobní investoři, nejsou to ale investiční fondy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK