Koruna začíná rok mírným posílením, pomáhají vnější faktory

04.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. ledna (ČTK) - Česká měna začala první obchodní den v novém roce mírným posílením, ke kterému jí pomohl vývoj polského zlotého i růstový úvod evropských akcií. Kurz koruny se kolem 10:30 pohyboval k euru na úrovni 26,33 Kč/EUR, a byl tak o devět haléřů silnější než v závěru loňského roku. Vůči dolaru koruna posílila o pět haléřů na 18,37 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Minulý týden koruna přes výkyvy nevykazovala tendenci posilovat ani oslabovat. V novém roce by se měla aktivita obchodování postupně dostat na předchozí úroveň a vliv vývoje zahraničních trhů jakož i nových zpráv se opět zvýší," naznačil další vývoj analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Jedna z prvních nových zpráv - český index nákupních manažerů - se na kurzu neprojevila, tento indikátor má tradičně malý vliv. Odpoledne ministerstvo financí oficiálně zveřejní bilanci státního rozpočtu za loňský rok. "Bude se pohybovat kolem 200 miliard (korun); premiér Fischer už uvedl předběžný údaj 195 miliard korun. Takový výsledek nebude překvapením a koruně na síle určitě nepřidá. Téma státních financí naopak představuje výrazné negativní riziko," uvedl Vlk. Také Vladimír Pikora z Next Finance dnes očekává stagnaci až mírné oslabení koruny.

Podle náměstka ministra financí Bohdana Hejduka činí schodek státního rozpočtu za loňský rok 192,5 miliardy korun. Hejduk to řekl Rádiu Česko, ministerstvo financí výši schodku potvrdilo s tím, že údaj se ještě dopočítává, a pokud se bude lišit, tak velmi mírně.

Dolar během rána lehce ztrácí, proti euru se obchoduje na 1,4330. "Dnes vyjde důležitý indikátor aktivity v americkém průmyslu (ISM), od kterého se čeká zlepšení. Chicagský index publikovaný minulý týden přitom pozitivně překvapil a zvýšil šance, že dnešní číslo vyjde pro dolar příznivě," komentoval obchodování Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK