Zavedení mýtného působí problémy na hraničním přechodu v Mostech

04.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mosty u Jablunkova (Frýdecko-Místecko) 4. ledna (ČTK) - Zavedení elektronického mýtného na Slovensku dnes značně zkomplikovalo dopravu na česko-slovenském hraničním přechodu v Mostech u Jablunkova na Frýdecko-Místecku. Především řidičům polských kamionů totiž chybí čtecí zařízení mýtného a tak svá vozidla odstavují na české straně hranice a jezdí si pro potřebné zařízení na Slovensko. První čtečka mýtného je totiž hned na hraničním přechodu, řekl dnes ČTK moravskoslezský policejní mluvčí Stanislav Sobol. Průjezd osobních vozidel přes hraniční přechod je podle dostupných informací zatím plynulý.

Na hraničním přechodu se tak už nyní vytvořila zhruba pětikilometrová kolona, která se dále zvětšuje. Řidiči tak ve frontě musí počítat s několikahodinovým čekáním.

"Firma, která zařízení na mýtné instaluje, není přímo na hranici. Proto musí řidiči nákladní dopravy vozidlo odstavit a zřejmě vozidlem taxi se přemístit několik kilometrů do vnitrozemí, a pak se teprve vrátit ke kamionu," vysvětlil Sobol.

Dodal, že odbavení jednoho vozidla tak trvá zhruba 40 minut. "Naše operační středisko kontaktovalo kolegy na Slovensku. Každým okamžikem by se měl na hraniční přechod dostavit někdo z vedení žilinského ředitelství. Rovněž firma, zajišťující mýtné, přislíbila doplnění pracovišť dalšími pracovníky pro urychlení vyřizování mýtného," podotkl Sobol.

Na jihu Moravy je dopravní situace v souvislosti se zavedením mýtného na Slovensku zcela bezproblémová. Na dálničním tahu D 2, spojujícím Brno s Bratislavou, který je nejrušnější silniční spojnicí mezi ČR a Slovenskem, kolony nevznikají. ČTK to řekl mluvčí jihomoravské policie Pavel Šváb. Dobrá je také dopravní situace v Hodoníně, který sousedí se slovenským Holíčem.

Elektronické mýtné, které Slovensko zavedlo od Nového roku, se vztahuje na všechna vozidla nad 3,5 tuny. Platit se musí za jízdu po dálnicích, rychlostních silnicích, ale i po vybraných úsecích silnic první třídy. Asi poloviční slevu mají autobusy.

Proti novému systému elektronického mýtného dnes na slovenských čerpacích stanicích protestují malí a střední dopravci. Nespokojené firmy tvrdí, že výběr mýtného je nepřipravený a přinesl jim další náklady, které mohou vést až k jejich krachu.

Dopravci sdružení v nové Unii autodopravců Slovenska mají čtyři hlavní požadavky. Prosazují, aby byl výběr mýtného pozastaven, chtějí snížit spotřební daň z pohonných hmot, žádají označit všechny zpoplatněné úseky dopravními značkami a chtějí i nižší daň z motorových vozidel.

Unie autodopravců také tvrdila, že v prvních dnech provozu mýtný systém nefungoval správně - objevily se výpadky systému a na některých místech prý nebyly k dostání palubní jednotky. Společnost SkyToll, která mýtný systém provozuje, naopak tvrdila, že se problémy nevyskytly.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK