Vláda schválila kvůli rozpočtu vydání dluhopisů za 153,2 mld. Kč -------------------- --------------------

04.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. ledna (ČTK) - Vláda dnes schválila návrh zákona o státním dluhopisovém programu, který ministerstvu financí umožňuje vydat kvůli krytí schodku státního rozpočtu dluhopisy za 153,2 miliardy korun. Na tiskové konferenci po jednání vlády o tom informoval ministr financí Eduard Janota. Normu nyní projedná parlament.

Vláda se podle ministra bude snažit, aby byl zákon projednán v poslanecké sněmovně a v Senátu co nejdříve. "Chceme se tak vyhnout refinančnímu riziku a zároveň i zlevnit financování schodku," uvedl.

Návrh vychází ze zákona o státním rozpočtu pro letošní rok, který počítá se schodkem rozpočtu 162,7 miliardy korun. Schodek státního rozpočtu je podle zákona o státním rozpočtu kromě státních dluhopisů financován úvěry od Evropské investiční banky a změnou stavu na účtech státních finančních aktiv.

A právě zbývající část schodku bude uhrazena podle MF zvýšením stavu přijatých dlouhodobých úvěrů na 12,7 miliardy korun. Účty státních finančních aktiv se zvýší o 3,2 miliardy korun.

Státní dluh České republiky se ke konci loňského září zvýšil meziročně o zhruba 169 miliard na 1,168 bilionu korun. Dluh tvoří dluhy centrální vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu. Celkově si chce MF v letošním roce půjčit podle Strategie financování a řízení státního dluhu na rok 2010 až 280 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK