Zaměstnanci největšího měděného dolu v Chile zahájili stávku

04.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Santiago de Chile 4. ledna (ČTK) - Zaměstnanci největšího měděného dolu v Chile dnes vstoupili do stávky. Nelíbí se jim platové podmínky a odmítli zatím poslední návrh, který jim předložil zaměstnavatel, státní společnost Codelco. Ta je největším producentem mědi na světě a na celosvětové těžbě se podílí asi ze čtyř procent. Cena mědi je opět na vzestupu a dnes se zvýšila o další asi dvě procenta.

Zaměstnanci asi 100 let starého povrchového dolu Chuquicamata na severu Chile chtějí zvýšit plat o 7,5 procenta a k tomu požadují jednorázovou odměnu 28.000 dolarů (asi 514.000 Kč). Chtějí se prý platově vyrovnat zaměstnancům soukromého dolu Escondida, jehož vlastníkem je nadnárodní těžební koncern BHP Billiton.

"Podnik nás do dnešního rána nekontaktoval, ani nám nic nesdělil," řekl podle agentury AP předseda odborové organizace N3 v dole Chuquicamata Hernan Guerrero. Zástupci Codelka uvedli, že podnik má dostatečné zásoby, aby mohl splnit závazky, které má vůči odběratelům na leden.

Důl Chuquicamata se na celkové produkci Codelka podílí asi z poloviny. Zástupci firmy uvedli, že na ranní směnu dnes nenastoupilo více než 2800 zaměstnanců. Codelco zaměstnancům nabízí zvýšení platu o 3,8 procenta a jednorázovou odměnu 23.000 dolarů (asi 422.000 Kč). Zástupci firmy upozorňují, že inflace za loňský rok v Chile podle oficiálních statistik nedosáhla ani jednoho procenta.

Odboroví předáci nicméně argumentují, že v oblasti, kde se těží měď, se zvýšily životní náklady. Codelco oponuje, že zaměstnanci se nemohou platově vyrovnat zaměstnancům Escondidy, protože ta těží více mědi než Chuquicamata, a to při nižším počtu pracovníků.

Cena tříměsíčního kontraktu na měď na Londýnské burze kovů (LSE) dnes vzrostla asi o dvě procenta a vystoupila nad 7504 dolarů za tunu. Dostala se tak nejvýše za posledních 16 měsíců. Za celý loňský rok měď zdražila asi o 140 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK