Birkenfeld z UBS půjde tento pátek do vězení za

04.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Miami 4. ledna (ČTK) - Soudce v USA ignoroval prosby právníků i veřejnosti a bývalému bankéři švýcarské UBS Bradleymu Birkenfeldovi (44) potvrdil rozsudek na 40 měsíců vězení za daňový podvod. Birkenfeld tak má trest nastoupit tento pátek, rozhodl William Zloch, federální soudce ve Fort Lauderdale.

Právníci žádali shovívavost, protože Birkenfeld byl hlavním informátorem v ostře sledovaném případu, který prolomil švýcarské bankovní tajemství. Zástupci Birkenfelda minulý měsíc žádali Zlocha, aby páteční termín nástupu odložil s tím, že bankéř bude s úřady dále spolupracovat na odkrývání daňových podvodů.

Právní zástupci také žádali, aby soudce přehodnotil podmínky trestu. Birkenfeld je bývalý zaměstnanec UBS a občan Spojených států, kterého si prokuratura cenila jako nezbytný zdroj informací v tažení americké vlády proti švýcarské bance. Na švýcarskou UBS se zaměřily federální úřady USA ve snaze odkrýt daňové úniky tisíců amerických občanů, kteří sporné peníze ukrývali na tajných kontech v UBS.

V dnešním rozhodnutí Zloch zamítl žádost samotného Birkenfelda s tím, že situaci pečlivě zvážil. Birkenfeld přitom obdržel od Zlocha rozsudek se 40měsíčním trestem dva dny poté, co americké a švýcarské úřady podepsaly dohodu o tom, že UBS předá daňovým vyšetřovatelům v USA podklady o 4450 bohatých amerických klientech, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK