Japonské akcie mírně stouply na nové maximum za 15 měsíců

05.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 5. ledna (ČTK) - Japonské akcie dnes s pomocí příznivých údajů z amerického průmyslu mírně stouply a index tokijské burzy postoupil na nové závěrečné maximum za 15 měsíců. Ve výraznějším růstu však tokijskému trhu bránilo oživení kurzu jenu a sestup akcií banky SMFG.

Hlavní tokijský index Nikkei 225 v závěru posílil o 0,3 procenta na 10.681,83 bodu, nejvýše od 3. října 2008. Širší index Topix stoupl o 0,4 procenta na 919,57 bodu.

Japonské akcie dnes podpořila pondělní zpráva o výrazném zrychlení růstového tempa v americkém zpracovatelském průmyslu. Index aktivity v průmyslu se dostal nejvýše za tři a půl roku. Americké údaje podpořily důvěru investorů v ekonomiku a zvedly akcie vývozců jako například Canon.

Kurz jenu však díky týmž údajům vůči dolaru vzrostl, což zisky akcií vývozců omezilo. V dalším růstu také trhu bránily ztráty počátečních zisků akcií banky Sumitomo Mitsui Financial Group po zprávě o plánu navýšení kapitálu.

Dolar na asijském devizovém trhu oslabil, protože rostoucí naděje na globální hospodářské oživení přiměly investory opouštět bezpečná aktiva jako dolar a jít do rizikovějších investic. Investoři k tomu využili pondělních příznivých zpráv z čínského a amerického průmyslu. Trh se nyní bude zaměřovat na nadcházející klíčovou zprávu o prosincovém vývoji amerického trhu práce.

Dolar dnes v Tokiu vůči jenu oslabil o 0,8 procenta na 91,75 JPY a proti euru klesl o 0,3 procenta na 1,4457 USD. Dolarový index ke koši šesti měn se snížil o 0,4 procenta na 77,203 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK