Koruna dnes dopoledne lehce oslabuje proti euru i dolaru

05.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. ledna (ČTK) - Koruna dnes dopoledne lehce korigovala své pondělní zisky. Proti euru oslabila o dva haléře na 26,25 Kč/EUR, k dolaru se obchoduje slabší o haléř kolem 18,20 Kč/USD, vyplývá z informací serveru Patia Online. Pohyb je opět tažen vývojem v regionu.

"Že vnější podmínky pro středoevropské měny nebudou tak příznivé, ukazuje pokles evropských akcií, i když zatím nejde o nic výrazného," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Připomněl, že po snížení sazeb na začátku prosince nyní zazněl z ČNB opačný tón. Viceguvernér Mojmír Hampl v dnešním tisku upozornil, že se přibližuje okamžik zvýšení sazeb. Otázkou však zůstává jeho načasování. "S tím, že další pohyb sazeb bude směrem vzhůru, počítáme ve svých projekcích a jde také o většinový názor trhu. Komentář tak není překvapením a koruně výš nepomohl," poznamenal Vlk.

Také dolar svůj pohyb zastavil, jeho kurz se dnes dopoledne pohybuje na 1,4420 vůči euru. V eurozóně dnes vyjde odhad inflace za prosinec, která by měla stoupnout těsně pod jedno procento. Odpoledne se pak trh zaměří na průmyslové objednávky a kontrakty na prodej domů v USA. Zatím však na dolar podle Vlka působí mírný pokles akcií, který mu umožňuje mírnou korekci pondělních ztrát.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK