Rusko dodává Polsku více plynu, i když nová smlouva stále není

05.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 5. ledna (zpravodajka ČTK) - Ruský plynárenský gigant Gazprom prodává Polsku více plynu, než kolik by podle stávající smlouvy měl. Píše o tom dnes polský list Rzeczpospolita. Rusko a Polsko doposud oficiálně nepodepsaly novou smlouvu o navýšení dodávek plynu, Polsku proto hrozil nedostatek této suroviny.

"Gazprom nám dodává tolik plynu, jako by už existovala smlouva, která má dodávky zvýšit," řekl deníku Rzeczpospolita náměstek ředitele polského plynárenského monopolu PGNiG Michal Dobrut. Obě firmy se loni na podzim předběžně dohodly na tom, že Polsko bude od letoška do roku 2037 z Ruska kupovat 10,3 miliardy krychlových metrů plynu ročně. Podle staré, dosud platné smlouvy, má Gazprom dodávat přibližně osm milionů metrů krychlových za rok.

Nová smlouva ještě nebyla podepsána, protože společnost PGNiG chce vyřešit s Gazpromem některé nejasné záležitosti. Ruský gigant přesto dodávky plynu Polsku zvýšil o deset milionů metrů krychlových denně.

"Kdybychom nedostávali toto dodatečné množství plynu, znamenalo by to v praxi omezení dodávek pro průmysl," přiznal Dobrut. V Polsku již několik týdnů panují mrazy, spotřeba plynu proto vzrostla.

Dobrut uvedl, že díky většímu množství plynu z Ruska mohl být částečně doplněn nejdůležitější zásobník suroviny, který se nachází v Mogilně v Kujavsko-Pomořanském vojvodství. Není jasné, jak dlouho bude Gazprom Polsku dodávat více plynu, než kolik podle nyní platné smlouvy musí. Pokud zvýšené dodávky potrvají do konce týdne, neměla by mít Varšava do konce ledna problémy.

Polsko nyní spotřebuje přibližně 14 miliard krychlových metrů plynu ročně, z toho asi dvě třetiny pocházejí z Ruska. Zemi již nedodává plyn zprostředkovatelská firma RusUkrEnergo, od které dříve měla 2,3 miliardy metrů krychlových ročně. Nová dohoda má tento výpadek vyrovnat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK