Kraft Foods vylepšila nabídku na Cadbury, Nestlé zájem nemá

05.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 5. ledna (ČTK) - Americká potravinářská společnost Kraft Foods "osladila" svou nabídku na koupi britského výrobce čokolád Cadbury rozšířením hotovostní složky navrhované platby. Kraft dnes oznámila, že zvýšenou hotovost získá prodejem své divize pizz švýcarské skupině Nestlé. Švýcaři dnes naopak vyloučili, že by měli zájem o vstup do nabídkového souboje o Cadbury.

Kraft také prodloužil závěrečný termín, dokdy musí akcionáři Cadbury upsat své akcie, na 2. února 14:00 SEČ. Podrobnosti změněné nabídky Kraft zveřejní 19. ledna, což je poslední den, kdy může firma svou nabídku změnit.

Nestlé zaplatila Kraftu za jeho značky pizz Tombstone a Jack´s 3,7 miliardy dolarů (67 miliard Kč). Švýcarská firma v krátkém sdělení uvedla, že se do souboje o Cadbury pouštět nehodlá. O zájmu Nestlé se v poslední době spekulovalo zejména poté, co společnost se v pondělí dohodla na prodeji své divize oční péče Alcon za 28 miliard dolarů farmaceutickému koncernu Novartis.

Kraft v listopadu předložil akcionářům Cadbury nabídku koupit firmu za 9,8 miliardy liber (zhruba 280 miliard Kč) v akciích a hotovosti. Vedení britské firmy však návrh odmítlo jako nepřijatelný a dnešní vylepšení nabídky označilo za "směšné". Cadbury již sdělila, že o ni mají zájem rovněž americký výrobce čokolády Hershey a italská Ferrero International.

Vyhlídky spojení mezi Cadbury a největším americkým potravinářksým koncernem, který se teprve v roce 2007 oddělil od tabákové skupiny Altria, vyvolaly v Británii poprask. Na ostrovech je podnik starý 195 let oblíbenou a uznávanou značkou a jeho Dairy Milk je v Británii nejprodávanější čokoládou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK