Fond ze skupiny Conseq získal nemovitosti v pražském Karlíně

05.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. ledna (ČTK) - Investiční společnost Conseq získala pro jeden ze svých fondů soubor nemovitostí v Křižíkově ulici v pražském Karlíně. Učinila tak prostřednictvím převzetí společnosti US Property Investment, řekl dnes ČTK předseda představenstva společnosti Conseq Jan Vedral. Hodnotu transakce neuvedl.

V budovách se původně nacházela výrobna cukrářského zboží a cukrárna. V současnosti se v nich podle Vedrala počítá s výstavbou bytů. Firmu US Property Investment původně kontroloval realitní podnikatel Martin Urman.

V oblasti nemovitostí nejsou fondy společnosti Conseq nováčkem. V minulých letech získaly do správy například logistický areál v pražské Uhříněvsi.

Kořeny skupiny Conseq sahají do roku 1994. Předseda představenstva mateřské Conseq Investment Management a jeden ze zakladatelů firmy Vedral je současně jejím většinovým akcionářem. Přibližně pětinu akcií ve skupině kontroluje Aurelian Teppervien, podobný podíl má i generální ředitelka Hana Blovská.

Největší realitní transakcí roku 2009 se stal v jeho samotném závěru prodej kancelářské budovy City Tower v Praze na Pankráci. Developerská firma ECM Real Estate Investments ho prodala blíže neurčenému investorovi za 130 milionů eur, tedy asi za 3,4 miliardy korun.

Druhým největším loňským obchodem s nemovitostmi se stal prodej kancelářského centra Gemini, které se nachází také na Pankráci. Německý fond Deka ho koupil od rakouské společnosti Sparkassen Immobilien za 110 milionů eur (kolem 2,8 miliardy korun). Celkový objem investic do komerčních nemovitostí v Česku za rok 2009 činil podle konzultantské firmy CB Richard Ellis přibližně 400 milionů eur, tedy asi 10,5 miliardy korun. Meziročně je to propad o 64 procent.

Mezinárodní poradenská společnost DTZ očekává, že letos se zájem realitních investorů o Českou republiku z hlediska objemu transakcí mírně zvýší. Nejatraktivnější podle DTZ budou kancelářské budovy, následovat budou prostory pro maloobchod.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK