Irák schválil firmám dohody o rozvoji čtyř ropných nalezišť

05.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bagdád 5. ledna (ČTK) - Irácká vláda schválila dohody o rozvoji čtyř ropných nalezišť se zahraničními koncerny. Jsou mezi nimi Petronas z Malajsie a britsko-nizozemský Royal Dutch Shell, které minulý měsíc získaly kontrakt na rozvoj obřího naleziště Madžnún. Uvedl to dnes mluvčí irácké vlády.

Shell s Petronasem získaly práva na jedno z největších nerozvinutých ropných ložisek na světě se zásobami zhruba 12,5 miliardy barelů. Rozsáhlé aukce iráckých ropných zásob se konaly minulý měsíc. Vedle ložiska Madžnún dnes kabinet schválil kontrakty i vítězům aukcí na rozvoj naleziště Gharaf a dvou menších lokalit v provincii Ninive.

Gharaf je menší pole s kapacitou 900 milionů barelů. Pracovat na něm budou Petronas a Japan Petroleum Exploration (Japex). Ložiska v Ninive bude rozvíjet angolská státní společnost Sonangol.

Irácké ministerstvo ropného průmyslu dodalo, že koncerny mají před sebou ještě podpisy konečných znění dohod. Poté již budou moci začít na ložiscích pracovat, napsala agentura Reuters.

Po realizaci všech uzavřených dohod z aukcí by se měla kapacita irácké ropné těžby zvýšit na 12 milionů barelů za den z nynějších 2,5 milionu. To je v souladu se strategickým cílem země stát se třetím největším producentem ropy na světě po Saúdské Arábii a Rusku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK