Madeta zvýšila výkupní cenu za mléko, družstvo Jih není spokojené

05.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 5. ledna (ČTK) - Jihočeská mlékárna Madeta vyplatila v prosinci Mlékárenskému a hospodářskému družstvu Jih za litr mléka přes sedm korun. Družstvo ale podle svého místopředsedy Zdeňka Houška stále není s cenou spokojeno, protože na dodávkách mléka i tak prodělává. Mluvčí Madety Barbora Daňková potvrdila, že cena přesáhla sedm korun, konkrétní ale být nechtěla. Především z toho důvodu, že na základě varování Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže by neměly být ceny sdělovány.

Podle informace ČTK základní cena za litr nedosahuje hranice sedmi korun. Je to ale způsobené tím, že Jih do konečné ceny nechce započítávat paušální bonus 15 haléřů za litr mléka, se kterým by Madeta slibované hranice dosáhla. "Na bonus 15 halířů je zvláštní smlouva, čili to se nemělo započítávat," řekl Houška, podle kterého je 15 halířů množstevní příplatek mimo původní smlouvu. Průměrná nákladová cena družstva Jih je okolo osmi až 8,50 Kč za litr mléka, tudíž stále prodělává okolo 1,50 Kč.

Družstvo smlouvu platící do března 2010 vypovědělo počátkem prosince, právě kvůli nízkým výkupním cenám. Ty jsou podle Houšky podprůměrné. Družstvo Madetě dodává na 520.000 litrů mléka denně, což je asi polovina objemu nákupu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK