Společnost Nintendo v USA prodala rekordní počet konzol Wii

05.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kjóto 5. ledna (ČTK) - Japonská společnost Nintendo v prosinci prodala na klíčovém americkém trhu více než tři miliony herních konzol Wii. Zdolala tak svůj dosavadní rekord a mnohem více těchto zařízení v USA prodala i v meziročním srovnání. Firma si tak se svou konzolou vede lépe než konkurence.

Nintendo se vzpamatovalo z poklesu zájmu o konzoly Wii, který firma zaznamenala začátkem loňského roku. Pomohlo jí především několik nových her, které se mezi uživateli chytly, ale i snížení ceny konzoly o 20 procent.

"Je to kombinace více faktorů. Do prosince jsme zlepšovali nabídku her, určitě pomohlo i snížení ceny, i když to není jediný faktor," řekl agentuře Reuters prezident Nintenda Satoru Iwata. O rok dříve, tedy v prosinci 2008, Nintendo ve Spojených státech prodalo 2,14 milionu konzol Wii. Konzola je na trhu asi tři roky.

Mezi odborníky v poslední době panovaly obavy, že prodej konzol Wii už možná dosáhl maxima a lepší výsledky už od Nintenda čekat nelze. Oznámení firmy o rekordním prodeji by tak mělo uklidnit hlavně investory.

Iwata řekl, že rekordního prodeje se Nintendu podařilo dosáhnout patrně také u přenosných konzol DS. Firma předpokládá, že za celý loňských rok těchto zařízení v USA prodala více než deset milionů. To by byl další nárůst proti roku 2008, kdy jich prodala 9,96 milionu.

Konzol Wii se v USA prodává více než podobných herních zařízení od konkurence. Tou je pro Nintendo hlavně další japonská společnost Sony s konzolou PlayStation 3, a rovněž americká společnost Microsoft s konzolou Xbox 360.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK