Prosinec potvrdil oživení letecké dopravy na letišti Ruzyně

05.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. ledna (ČTK) - Letecká doprava na pražském letišti Ruzyně se po útlumu zřejmě vzpamatovává z krize. Prosinec byl po listopadu druhým loňským měsícem, kdy počet pasažérů meziročně vzrostl. Letiště odbavilo za poslední měsíc v roce téměř 830.000 cestujících, o 6,2 procenta více než v roce 2008. ČTK to dnes oznámila mluvčí podniku Michaela Lagronová.

Výsledky jsou předběžné, celkové číslo za loňský rok chce letiště zveřejnit počátkem února. "V tuto chvíli ještě čekáme na některá další čísla," uvedla mluvčí. Podle dostupných údajů celkový počet pasažérů nepřekročí hranici 12 milionů, v roce 2008 prošlo Ruzyní rekordních 12,63 milionu cestujících.

"Jsem rád, že se koncem roku podařilo zvrátit pokles úbytku pasažérů, a věřím, že i v nadcházejících měsících bude počet cestujících růst," uvedl generální ředitel letiště Miroslav Dvořák. Jedním z pozitivních faktorů je podle něj růst počtu cestujících, kteří v Praze přestupují.

Tradiční síťoví dopravci přepravili z Prahy a do Prahy na pravidelných linkách o 12 procent více pasažérů než předloni v prosinci. Nejpopulárnějšími destinacemi byly tradičně Paříž (letiště Charles de Gaulle), Londýn (Heathrow), Moskva (Šeremetěvo) a Frankfurt nad Mohanem.

Počet pasažérů na pražském letišti začal klesat v důsledku krize a útlumu letecké dopravy v říjnu a především v listopadu roku 2008.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK