Menší dopravci na Slovensku hrozí kvůli mýtu ostrými protesty -------------------- --------------------

05.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 5. ledna (ČTK) - Malí a střední silniční dopravci na Slovensku nadále trvají na tom, aby stát odstranil nedostatky nedávno spuštěného elektronického výběru mýtného. V opačném případě zváží ostré protesty a nevyloučili ani blokádu dálnic. Novinářům to dnes řekli zástupci Unie autodopravců Slovenska (UNAS). Dopravci už v pondělí začali sbírat podpisy pod petici a své požadavky chtějí prosadit i v parlamentu.

"Trváme i nadále na tom, že systém je nepřipravený. Velká část našich členů je pro tvrdý a ostrý protest," řekl zástupce autodopravců Jaroslav Polaček. K dalším protestním akcím dopravci podle něj přistoupí v případě, že slovenské ministerstvo dopravy s nimi nebude ochotné nejpozději do týdne jednat o řešení údajných nedostatků mýtného systému. Unie zastupuje přibližně 350 firem.

Mýtný systém na Slovensku od nového roku spustila společnost SkyToll. Poplatky vybírá za jízdu po dálnicích a dalších vybraných komunikacích. Nákladní auta a autobusy se musí před použitím zpoplatněných úseků zaregistrovat do systému a mít nainstalovanou palubní jednotku.

V prvních dnech fungování elektronického mýtného systému se zkomplikoval hlavně vstup kamionů na území Slovenska z České republiky, Maďarska a Polska. Řidiči čekali v kolonách na registraci dlouhé hodiny.

Dopravci kromě pozastavení výběru mýta požadují například i to, aby byl označen začátek a konec každého zpoplatněného úseku. Stěžovali si také na poruchovost palubních jednotek nebo na zmatečné návody na jejich použití. Pod petici za své požadavky posbírali už více než 20.000 podpisů. "Zájem stále roste. Máme opravdu širokou podporu," tvrdí Polaček.

Unie se chystá požádat generální prokuraturu, aby předběžným opatřením pozastavila účinnost všech předpisů týkajících se mýtného systému. "Jsme toho názoru, že je zde nesoulad některých zákonů a vyhlášek s evropskou směrnicí," zdůvodnil Polaček. Dopravci také vyzvali poslance parlamentu, aby se jejich požadavky zabývali na mimořádné schůzi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK