Internetové služby Nokie využívá podle jejího plánu 86 mil. lidí

05.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Helsinky 5. ledna (ČTK) - Nokia ke svým internetovým službám přilákala 86 milionů uživatelů, a dosáhla tak svého cíle mít jich ke konci minulého roku 80 milionů. Uvedl to dnes podle agentury Reuters informovaný zdroj. Na konci roku 2011 chce mít Nokia 300 milionů uživatelů a roční tržby dvě miliardy eur.

Mluvčí finské firmy, která prodává nejvíce mobilů na světě, odmítl aktuální počet potvrdit. Údaj přitom září na velkých obrazovkách na budovách podniku, upozornil Reuters.

Nokia se snaží zajistit si novými službami další zdroj příjmů. Šéf oddělení služeb Nokie Niklas Savander uvedl minulý měsíc, že by firma mohla dosáhnout dvoumiliardové hranice tržeb v eurech již o rok dříve.

"S počtem zákazníků, které má Nokia celosvětově, není problém získat miliony uživatelů, kteří neplatí. Problém je dostat miliony platících zákazníků," podotkl analytik dánské poradenské skupiny Strand Consult. Mobilní telefony Nokia používá ve světě zhruba 1,1 miliardy lidí.

Analytici také připomínají, že Nokia má na rozdíl od společností Apple či Google slabý přímý kontakt se zákazníky. "Posílení interakce a komunikace je pro ni rozhodující," uvedl šéf průzkumu agentury CCS Insight.

Služby Nokie měly loni značné těžkosti. V řadě neúspěchů bylo nepříliš vydařené spuštění prodejen Ovi loni v květnu a v říjnu pak přišlo rozhodnutí zavřít herní služby N-Gage, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK