Registrace do mýtného systému na Slovensku je dnes plynulá

06.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 6. ledna (ČTK) - Registrace do mýtného systému na hraničních přechodech na Slovensko je dnes plynulá a bez delšího čekání. ČTK to řekla mluvčí společnosti SkyToll Lenka Lendacká. Kolona asi stovky kamionů dopoledne zůstala už jen na příjezdu z České republiky přes Svrčinovec. Řidiči v minulých dnech čekali na instalaci palubní jednotky v zácpách na hranicích i několik hodin. SkyToll je provozovatelem systému.

"Podle našich informací je registrace na všech hraničních přechodech plynulá. Zácpy už zmizely," řekla Lendacká. Ke zklidnění situace na hranicích ale podle ní mohl přispět i dnešní svátek Tří králů, který je na Slovensku volným dnem. Během dneška se tak na silnice možná vydalo méně dopravců.

Kolona, kterou tvořilo asi 100 vozidel, zůstala dopoledne jen na příjezdu z České republiky přes Svrčinovec. SkyToll na tomto hraničním přechodu podle Lendacké personálně posílil vyřizování registrace, takže situace by se měla postupně uklidnit i tady.

Řidiči kamionů v posledních dnech po příjezdu z Česka, Maďarska a Polska trávili na slovenských hranicích i několik hodin v mrazivém počasí. Čekali na registraci do mýtného systému a na instalaci palubní jednotky, bez které od začátku roku nesmějí jezdit po zpoplatněných dálnicích a dalších vybraných silnicích. Na dnešek dostali řidiči výjimku; po slovenských silnicích mohou převážet zboží i přesto, že je státní svátek, kdy většinou jezdit nesmějí.

Elektronické mýtné musejí od 1. ledna platit řidiči nákladních automobilů nad 3,5 tuny. Autobusy platí poloviční částku. Podle menších autodopravců má systém řadu nedostatků, proto požadují, aby byl pozastaven. S tím ale nesouhlasí ministerstvo dopravy. Autodopravci mají i další požadavky a hrozí, že pokud nebudou splněny, zváží možnost ostrého protestu s blokádou dálnic.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK