Makléři: Ceny zajištění pojišťoven na letošek celosvětově klesly

07.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. ledna (ČTK) - Ceny zajištění, kterým se pojišťovny pojišťují vůči nadměrným rizikům, na letošní rok celosvětově klesly. Z ankety ČTK mezi zajišťovacími a pojistnými makléři vyplývá, že mírné snížení cen zajištění se týká i Česka a mohlo by ovlivnit i ceny tuzemského majetkového pojištění. Ty jsou prý stále více individuální podle vývoje škod.

Zajistné smlouvy, které se pro rok 2010 obnovují, přinášejí podle serveru Insurance Times snížení cen. V rizikových zónách Spojených států, kde obvykle řádí hurikány a zemětřesení, klesly sazby od minus pěti do minus 15 procent. Index, který vyjadřuje úroveň světových katastrof a jenž pochází z dílny společnosti Guy Carpenter, klesl o šest procent. Za poklesem je prý výrazný zisk zajišťoven, zotavení globálních investičních trhů a chybějící růst pojistného trhu na straně pojistitelů.

"Ceny zajištění ve střední a východní Evropě zůstaly poměrně stabilní nebo s mírnou klesající tendencí," řekl ČTK šéf pražského týmu odpovědného za střední a východní Evropu zajistného brokera AON Benfield Tomáš Novotný. Zajistitelé však podle něj požadovali vyšší zajistné za části zajistných programů, které byly zasažené škodami. Ať už to byly katastrofické programy zasažené vichřicí či záplavami v létě 2009 nebo požární zajistné programy zasažené požární škodou, dodal.

"V primárních cenách pojištění na českém trhu firemního pojištění, které je na cenu zajištění výrazně citlivější než pojištění občanů, jsme při obnovách pojistných smluv k 1. lednu 2010 zaznamenali stagnaci cen nebo mírný pokles sazeb u pojištění majetku a odpovědnosti za škodu," uvedl ředitel makléřské pojišťovací společnosti Insia Ivan Špirakus. V pojištění vozidel větších firem začaly prý pojišťovny více uplatňovat individuální stanovení ceny podle vývoje škod a u některých klientů s mnoha škodami požadovaly i výrazné navýšení. Pojištění vozidel však není příliš ovlivňováno cenami zajištění, podotkl.

Odhad vývoje cen pojištění v letošním roce je podle mluvčího České pojišťovny Václava Bálka věštěním z křišťálové koule. "Cena pojištění není závislá výhradně na cenách zajištění. Důležitou roli také hraje škála rizik, kterou pojistka kryje, spoluúčast, limit plnění a pojistné podmínky, které definují, na co se pojištění vztahuje a co je například v takzvané výluce a tedy nepojistitelné," upozornil.

Novotný připomněl, že během roku 2009 se velice významně zlepšily hospodářské výsledkz zajišťoven, tím také zpevnily jejich kapitálové pozice, což s sebou logicky přineslo i větší nabídku zajistných kapacit. A ta zároveň přináší snížení ceny. Ve výsledku snížení cen katastrofického zajištění k 1. lednu 2010 v hlavních světových oblastech víceméně vykompenzovalo jeho navýšení o rok dříve.

Ceny pojištění podnikatelských rizik v ČR v roce 2009 v průměru mírně klesaly, stejně jako v předchozích dvou letech, řekl řídící partner makléřské společnosti Renomia Pavel Nepala. Hlavními důvody je podle něj to, že pojišťovny i zajišťovny až na několik málo výjimek dobře prošly krizi, globálně menší objem škod a touha pojišťoven zvýšit podíl na trhu. V pojištění osob jsou ceny obvykle dlouhodobě stabilnější, ale i tak se podmínky více individualizují, poznamenal.

Cena majetkového pojištění tuzemských pojišťoven značně závisí na sazbách, které platí světovým zajišťovnám, aby se tak ochránily před případnými riziky. Tyto sazby se odvíjejí i od toho, jaké katastrofy zrovna postihují zeměkouli.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK