Spor mezi argentinskou prezidentkou a centrální bankou graduje

08.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Buenos Aires 8. ledna (ČTK) - V Argentině se vyostřil spor mezi prezidentkou Cristinou Fernándezovou a dosavadním šéfem tamní centrální banky Martínem Redradem. Jde v něm o peníze, které má banka v rezervách a které chce prezidentka použít na zaplacení státních dluhů. Do sporu se dnes vložil soud a snahu prezidentky dočasně zablokoval. Pak rozhodl, že se má Redrado vrátit do funkce.

Fernándezová ve čtvrtek narychlo přijala dekret, který jí umožnil Redrada odvolat, protože Redrado její předchozí výzvu k rezignaci ignoroval. Šéfa centrální banky odvolala, neboť se odmítnul řídit jiným dekretem, jenž mu nařizoval uvolnit z rezerv banky asi 6,6 miliardy dolarů (zhruba 121,7 miliardy Kč) na zaplacení státních dluhů.

Konflikt už se nepříznivě odrazil i na finančních trzích. Dolů se vydaly dluhopisy argentinské vlády, akcie i kurz pesa. Investoři se obávají, zda jsou argentinské instituce dostatečně stabilní, sledují ale také, jak si Argentina vede osm let po státním bankrotu. Země se koncem ledna chystá k výměně státních dluhopisů a nynější spor jí situaci neulehčuje.

Fernándezová do funkce šéfa centrální banky jmenovala dosavadního viceguvernéra Miguela Pesca. Argentinská média dnes uvedla, že navzdory soudnímu nařízení podniká Pesce kroky k tomu, aby rezervy centrální banky převedl na ministerstvo financí.

Argentinský rozpočet je pod silným tlakem rostoucího deficitu, země však ujišťuje investory, že je připravena vydat poprvé od vyhlášení platební neschopnosti v roce 2002 dluhopisy na zahraničních trzích. Letos bude muset Argentina zaplatit dluhy za zhruba 13 miliard dolarů a podle ekonomů jí na to bude v běžných financích chybět dvě až sedm miliard dolarů. Země má v devizových rezervách asi 48 miliard dolarů.

Podle zákona o centrální bance může exekutiva odvolat člena vedení centrální banky, avšak pouze s doporučením zvláštního kongresového výboru. V prezidentském výnose se však uvádí, že Kongres nezasedá a jeho doporučení není závazné. Redrado už dříve namítal, že odstoupí, pokud jeho rezignaci schválí parlament, což se nestalo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK