Inflace se odrazila ode dna, výraznější růst cen se ale nečeká -------------------- --------------------

11.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. ledna (ČTK) - Spotřebitelské ceny v prosinci po listopadovém meziročním růstu o 0,5 procenta opět vzrostly, a to o jedno procento. Uvedl to dnes Český statistický úřad s tím, že tuto změnu ovlivnil hlavně vývoj cen v dopravě. Průměrná meziroční míra inflace v roce 2009 byla rovné jedno procento. Podle analytiků oslovených ČTK se ceny budou dál zvyšovat pouze mírně, a to kvůli lednovému zvýšení nepřímých daní. Rychlému růstu podle nich brání pouze pozvolné oživení ekonomiky.

"Spotřebitelská inflace se odrazila od svého dna, kterého bylo dosaženo v říjnu," uvedl analytik Komerční banky Jiří Škop. Lednový vývoj podle něj ovlivní vlna zvýšení regulovaných cen. Celkově by se inflace měla v průběhu příštího roku postupně zvyšovat směrem k dvouprocentnímu inflačnímu cíli. Vzestup by měl být ovšem podle něj velmi umírněný.

Letošní změna daní se podle analytičky Next Finance Markéty Šichtařové sice projeví zvyšováním cen, ale růst bude u každé položky ovlivněn tím, jak moc je dané odvětví konkurenční a jak moc budou obchodníci ochotni přenést daň na zákazníka. "Nebude se tedy jednat o konstantní nárůst cen napříč celou ekonomikou," dodala.

Průměrná míra inflace vyjádřená přírůstkem indexu spotřebitelských cen v roce 2009 proti průměru roku 2008 činila jedno procento, což je hodnota výrazně nižší než loni, kdy byla 6,3 procenta. Byla to druhá nejnižší průměrná roční míra inflace od roku 1989, uvedl ČSÚ.

S postupně rostoucí inflací se podle analytiků dostává do popředí i otázka další změny úrokových sazeb ČNB. "Vzhledem k zatím pouze pozvolnému oživování tuzemské ekonomiky a chybějícím poptávkovým inflačním tlakům se zdá, že dříve jak ve třetím kvartálu ČNB k utažení měnových kohoutů nepřistoupí," uvedl například analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. Stejně tak až v druhé půlce roku očekává nárůst sazeb i analytička Raiffeisenbank Helena Horská.

Podle ČNB byla prosincová meziroční inflace o 0,5 procentního bodu vyšší, než odhaduje v aktuální prognóze. Za touto odchylkou se skrývají především vyšší ceny pohonných hmot v důsledku rostoucích cen ropy, menší než předpokládaný pokles cen potravin a menší pokles korigované inflace bez pohonných hmot. K odchylce mírně přispěly i regulované ceny, uvedl ředitel sekce měnové a statistiky ČNB Tomáš Holub.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK