PVK loni vyrobily méně pitné vody, bylo i méně havárií

14.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. ledna (ČTK) - Pražské vodovody a kanalizace (PVK) loni vyprodukovaly 122,86 milionu krychlových metrů pitné vody, oproti předchozímu roku o 2,1 procenta méně. Kvůli loňské mírné zimě ubylo i havárií na vodovodní síti, sdělil dnes ČTK Ondřej Pokorný z PVK. Firmě klesly i ztráty vody, které se loni snížily na 20,99 procenta.

Spotřeba vody v celé ČR včetně Prahy klesá trvale. Přesto Pražané podle odborníků spotřebují přibližně o čtvrtinu více vody, než je celorepublikový průměr.

Zaměstnanci PVK kvůli případným skrytým únikům vody loni preventivně prověřili 2997 kilometrů vodovodní sítě. Počet poruch, které loni museli opravit, se od předchozího roku snížil o zhruba 12 procent. Celkem jich bylo 4377, z toho například 1412 na potrubí a 761 na přípojkách. Nejčastějším viníkem havárií byly podle Pokorného koroze a pohyb zeminy a následný tlak na potrubí.

V 2588 případech pracovníci zasahovali při haváriích na kanalizační síti, většina z poruch byla na přípojkách. Vyměnili nebo opravili také tři stovky kanalizačních poklopů.

Voda od PVK na začátku letošního roku zdražila o inflaci a Pražané tak za metr krychlový platí 56,51 Kč včetně nově desetiprocentní daně z přidané hodnoty. Cena za metr krychlový se meziročně zvýšila o 1,39 Kč. Za odběr vody, takzvané vodné, lidé platí za metr krychlový od ledna 30,63 Kč, stočné je vyjde na 25,88 koruny.

PVK zásobují vodou zejména obyvatele hlavního města a v menší míře také Středočeského kraje a kraje Vysočina. Firma je členem skupiny Veolia Voda, největší vodohospodářské společnosti na světě. Její česká pobočka je také největší společností na tuzemském vodohospodářském trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK