Jak změnit trvalé bydliště za 10 minut?

07.11.2002 | , Finance.cz
FinTriky


Konečně jste se dopracovali pro mnohé k nemožnému kroku a odstěhovali jste se od rodičů do svého bytu? Gratulujeme. Nyní už Vám jen zbývá změnit si trvalý pobyt. Pokud si pozorně přečtete následující tipy, s největší pravděpodobností bude tato změna trvat pouhých 10 minut.

Téma tohoto týdne: Jak vyzrát na úřady

Celý proces se nazývá "Ohlášení změny trvalého pobytu".  Za všechno může Zákon č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel, vyhláška MV ČR č. 177/2000 Sb., kterou se provádí zákon o evidenci předpisů a zákon č. 368/1992 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů. Tento zákon říká, že občan ČR může mít jen jedno místo trvalého pobytu a to v objektu, který je určen pro bydlení, ubytování nebo individuální rekreaci a je označen číslem popisným nebo evidenčním popř. orietačním.

Pokud chcete při změne trvalého pobytu uspět napoprvé, pozorně si přečtěte následující otázky a odpovědi:

Kam se změnou trvalého pobytu?
Pro ohlášení změny trvalého pobytu slouží odbor správních činností pod okresním úřadem nebo magistrátem. Konkrétně se jedná o Oddělení evidence trvalého pobytu.

Kdy nejlépe na úřad?
Většina magistrátů neúřaduje každý den v týdnu. Zjistěte si proto dopředu, v které dny jsou úřední hodiny.

Fintrik: Většina z nás nemá v dopoledních hodinách čas a tak běhá po úřadech až odpoledne a diví se té frontě. Doporučujeme proto raději zajít na úřad ráno, vyplatí se to.

Co si vzít sebou?
V každém případě budete potřebovat platný občanský průkaz. Další doklady se odvíjí podle vašeho vztahu k domu či bytu, kam se stěhujete. Pokud jste přímo vlastníkem, tak si připravte doklad o vlastnictví domu nebo bytu. U družstevního bytu budete potřebovat doklad o oprávněném užívání. V případě různých podnájmů nebo pronájmů si musíte předem opatřit úředně ověřené písemné potvrzení oprávněné osoby o souhlasu s ohlášením změny místa trvalého pobytu.

Fintrik: Potvrzení o souhlasu s ohlášením se nevyžaduje v případě, že oprávněná osoba potvrdí souhlas na přihlašovacím tiskopisu přímo před pracovníkem ohlašovny.

Kde dostanu formulář?
Potřebné přihlašovací formuláře jsou k dispozici přímo na jednotlivých magistrátech na Odboru správních činností.

Může to vyřídit někdo za mě?
Ve věci podání žádosti změny trvalého pobytu máte možnost pověřit i někoho jiného pomocí ověřené plné moci. V případě, že jste mladší 15 let nebo jste byl rozhodnutím soudu zbaven způsobilosti k právním úkonům, žádost za Vás vyřídí Váš zákonný zástupce.
 
Co mě to bude stát?
Za ohlášení změny místa trvalého pobytu zaplatí občan na místě správní poplatek ve výši 50 Kč.

Fintrik: Dávejte si pozor na nedodržení předepsaných povinností. Podle ust. § 42 odst. 2 zák. č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů Vám totiž může být uložena pokuta do výše 1.000 Kč.

Jaké jsou lhůty pro vyřízení?
Předloží-li občan všechny potřebné doklady, je ohlášení změny trvalého pobytu provedeno na počkání.
 
Lze změnu provést elektronickou formou?
Při ohlášení změny trvalého pobytu bohužel ještě není elektronická služba přípustná. Nezbývá Vám, než na ohlašovně trvalého pobytu přijít osobně nebo někoho zmocnit.
 
Jak se můžu odvolat?
Pokud nejste s rozhodnutím úřadu spokojeni, můžete využít opravných prostředků prostřednictvím Odvolání ve smyslu zák. č. 71/1967 Sb., o správním řízení, v platném znění.

Jak zrušit trvalý pobyt jiné osobě?
Zrušit trvalý pobytu jiné osobě můžete, pokud jste majitelem nebo nájemcem nemovitosti či bytu. Žádost podáte na magistrátu s tím, že je zřejmé, kdo žádost podává, komu má být údaj trvalého pobytu zrušen a na jaké adrese. Na základě žádosti je zahájeno správní řízení.

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: FinTriky