Hejduk: Do tendru na dluhopisy se přihlásila pouze ASD Software

17.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. ledna (ČTK) - Do výběrového řízení na internetový prodej státních dluhopisů fyzickým osobám zaslala nabídku pouze šumperská IT firma ASD Software, která původně měla zakázku v hodnotě několika desítek milionů korun ročně dostat bez výběrového řízení. V diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to dnes řekl náměstek ministra financí Bohdan Hejduk.

Termín na podání nabídek podle Hejduka vypršel 4. ledna. Nabídku ale zaslala jen společnost ASD Software. Od Burzy cenných papírů Praha a Střediska cenných papírů ministerstvo financí obdrželo pouze dopis s žádostí o prodloužení lhůty pro podání nabídek do 29. ledna. Žádost ale ministerstvo zamítlo, protože lhůta už jednou podle Hejduka prodloužena byla.

Nabídku ASD Software v lednu posoudí hodnotící komise a poté bude výsledek tohoto výběrového řízení včetně dokumentace zapečetěn do doby, než bude schválena legislativa upravující prodej státních dluhopisů domácnostem. "Pokud legislativa projde, bude veřejně vyhlášen vítěz výběrového řízení," prohlásil Hejduk.

BCPP se loni v prosinci obrátila dopisem na ministra financí Eduarda Janotu s žádostí o vyjasnění zadávacích podmínek výběrového řízení na internetový prodej státních dluhopisů fyzickým osobám. Podle BCPP je toto výběrové řízení ve stávající podobě nejasné, netransparentní a je třeba ho revidovat.

Státní cenné papíry pro drobné klienty mají být jedním z dalších zdrojů peněz pro státní pokladnu. Státní dluh by přitom na konci loňského roku měl přesáhnout 1,2 bilionu korun. Letos hodlá stát vydat dluhopisy v celkové výši 280 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK