Euro padá na 5měs minimum vůči dolaru, libře

20.01.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


LONDÝEuro ve středu spadlo na pětiměsíční dno vůči dolaru i libře, když přesvědčivé prolomení klíčové podpůrné hranice vedlo k jeho všeobecným...

...výprodejům.

Dolar naopak obecně posiloval, podpořen poklesem měn vázaných na komodity po zprávách, že některé čínské banky dostaly od úřadů pokyn, aby omezily půjčky. Takový krok může zchladit ekonomické oživení v Číně.

Euro se propadlo až na 1,4168 dolaru, nejnižší úroveň od poloviny srpna, po prolomení 200denního pohyblivého průměru okolo 1,4295 dolaru, jenž byl považován za klíčovou podpůrnou hladinu. Výprodeje podle dealerů nabraly na tempu poté, co se pod touto úrovní spustily automatické prodejní příkazy.

Analytici uvedli, že jednotná měna tuto hladinu pohyblivého průměru naposledy prolomila v srpnu 2008, kdy se během jediného měsíce propadla o více než 10 procent.

Euro tento týden doposud oslabilo vůči dolaru zhruba o 1 procento, a někteří analytici uvedli, že tempo ztrát zřejmě v krátké době zpomalí.

"Viděli jsme pokračující pokles eura, ale bereme v potaz skutečnost, že trh začíná být přetažený (při prodeji eura)," uvedl Carl Hammer, měnový stratég ze SEB.

Euro se v 11:45 obchodovalo o 0,8 procenta níž na 1,4183 dolaru <EUR=>.

Vůči libře euro kleslo až na 86,95 pence <EURGBP=>, nejnižší úroveň od konce srpna, než se částečně zotavilo na 87,15 pence.

Jakýkoli signál, že Čína omezuje úvěry a nadměrnou likviditu, obvykle tíží měny vázané na komodity jako australský dolar <AUD=>, který klesal vůči americké měně o 1,2 procenta.

Čínská média a zdroje z bankovnictví uvedly, že bankovní regulátoři instruovali přední banky, aby po zbytek měsíce omezily poskytování úvěrů. [ID:nTOE60J010]

Dolarový index <.DXY>, měřítko výkonnosti americké měny vůči koši předních měn, stoupal o 0,6 procenta na 77,97 bodu.

Někteří analytici uvedli, že dolar podpořil také výsledek úterních senátních voleb ve státě Massachusetts, neboť vítězství republikánského kandidáta zřejmě oslabí schopnost Obamovy vlády prosazovat další ekonomická podpůrná opatření. [ID:nDOL027909]

"V atmosféře, kde se hlavní pozornost upírá k očištění rozvah, by takový vývoj byl příznivý pro dolar," uvedli ve zprávě analytici z RBC.

[N/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK