K Brewery loni prodaly 850.000 hl piva, o sedm procent více

31.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 31. ledna (ČTK) - Pivovarnická skupina K Brewery loni meziročně zvýšila prodej piva o sedm procent na 850.000 hektolitrů, celý pivní trh v ČR se přitom propadl podle předběžných odhadů asi o osm procent. O šest procent posílila K Brewery také prodej v restauracích, který loni meziročně klesl nejvýrazněji od vzniku České republiky. ČTK to řekl Ota Binder, obchodní ředitel ryze české skupiny šesti středních a menších pivovarů v Protivíně, Jihlavě, Uherském Brodě, Hlinsku, Klášteře Hradišti nad Jizerou a ve Vysokém Chlumci.

"Nejvíce vzrostl prodej piva Ježek z Jihlavy. Čepované zaznamenalo 97procentní růst a lahve 62 procent," uvedl Binder. Druhou nejúspěšnější značkou byl Rychtář z pivovaru Hlinsko s meziročním nárůstem 18 procent. Velmi dobře se podle Bindera dařilo inovovaným výrobkům, jako jsou Šenkovní z Jihlavy, Schwarzenberg z Protivína, Vévoda a Démon z Vysokého Chlumce a Kounic z Pivovaru Janáček v Uherském Brodě.

"Žádný brand ze šesti pivovarů nezaznamenal pokles. Výjimkou byl pivovar Klášter, kde jsme museli utlumit výrobu kvůli nutným úpravám technologie a z důvodu výrobní nekázně vyměnili personál," řekl Binder. Po technologickém auditu jsou nyní výrobky plnohodnotnu součástí portfolia K Brewery.

Vývoz skupiny naopak loni meziročně klesl o pětinu na více než 200.000 hektolitrů. "Je to dáno klesající poptávkou a hlavně námi zrušeným neekonomickým exportem," dodal Binder.

Ani letos v lednu nezaznamenaly pivovary K Brewery pokles prodeje piva. Z informací o klesajících tržbách v restauracích přitom lze podle Bindera odhadnout pokles těchto prodejů o 20 až 25 procent.

Skupina K Brewery se 450 zaměstnanci se soustřeďuje na vaření klasických českých piv tradiční technologií. Skupina stoprocentně ovládá a provozuje šest menších a středních pivovarů v Protivíně (Platan), v Jihlavě (Ježek), v Uherském Brodě (Janáček), v Hlinsku v Čechách (Rychtář), v Klášteře Hradišti nad Jizerou (Klášter) a ve Vysokém Chlumci (Lobkowicz).

Sedmým členem skupiny bude letos Pivovar Černá Hora s roční produkcí kolem 180.000 hektolitrů piva. K Brewery také vlastní menšinové podíly v dalších českých pivovarech, například ve Svijanech a Rohozci. Pivo nabízí prostřednictvím nově založené vlastní sítě distribučních center v Praze, Protivíně, Jihlavě, Hlinsku, Klášteře, Vysokém Chlumci a Uherském Brodě. Své zástupce má také na Olomoucku, Ostravsku a Plzeňsku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK