AXA Bank zahájila v Česku činnost nabídkou spořicího účtu

02.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. února (ČTK) - Finanční skupina AXA zahájila v Česku provoz své banky. Klientům bude AXA Bank nabízet spořicí účet a k prodeji bude využívat vedle internetu i síť poradců skupiny a 30 poboček pojišťovny AXA. Na tiskové konferenci o tom dnes informoval generální ředitel AXA Bank Europe Hervé Hatt. Skupina AXA již v Česku provozuje pojišťovnu, penzijní fond a investiční společnost.

Banka, která zatím působí v pěti zemích - Švýcarsku, Belgii, Francii, Německu a Maďarsku - především jako internetová banka, tak přitvrdí konkurenci na tuzemském trhu hlavně vůči mBank a ING Bank, která nabízí spořicí ING Konto.

Zřízení a vedení spořicího účtu u AXA Bank bude zdarma a účet bude úročen 2,5 procenty ročně; obdobně jako některé konkurenční nabídky. Klientům navíc banka nabídne vždy na konci roku věrnostní bonus ve výši 0,5 procenta ovšem pokud bude mít klient na účtu průměrný zůstatek 40.000 Kč. V rámci ČR bude možné rovněž provádět jednorázové platby z účtu a trvalé příkazy v rámci AXA Bank.

"Zaměřujeme se na retailové bankovnictví. Nabízíme v ČR spořicí účet. Jedná se nám o zákazníky jednotlivce, a proto se ani nezaměřujeme na segment malých a středních podniků," uvedl Hatt. V některých zemích AXA Bank nabízí i osobní půjčky a hypotéky, v Česku to v nejbližší době nechystá.

V Česku bude AXA Bank působit jako pobočka AXA Bank Europe na základě bankovní licence, kterou má registrovanou v Belgii a kterou je možné podle legislativy Evropské unie používat s povolením regulátorů ve všech zemích EU. Toto povolení od České národní banky AXA získala vloni v květnu. Šéfem nové české banky je Petr Skok (42), který předtím působil v Komerční bance. Banka má nyní v Česku 21 zaměstnanců.

Podle informací z tisku chce letos v Česku spustit internetovou banku i rakouská Raiffeisen. "Projekt pravděpodobně odstartujeme v Česku a na Slovensku. Obě země jsou na špici našich obchodních zájmů. Na Slovensku jsme už zahájili jednání s centrální bankou o povolení tam tímto způsobem působit," uvedl dříve mluvčí Raiffeisen International Michael Palzer.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK