Japonské akcie oslabily, Toyota se dál propadala

04.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 4. února (ČTK) - Japonský akciový trh dnes přerušil třídenní růst a oslabil, počáteční více než jednoprocentní ztrátu však nakonec snížil na půl procenta. Dále se propadal kurz automobilky Toyota, která má těžké problémy s bezpečností svých vozů. Devizový trh zůstal bez větších změn a čekal na rozhodnutí Evropské centrální banky.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru klesl o 48,35 bodu na 10.355,98 bodu. Předtím index ztrácel až 1,2 procenta. Půlprocentní oslabení zaznamenal i širší index Topix.

Akcie Toyoty dnes klesly o další tři procenta v reakci na vývoj kolem bezprecedentního svolávání firemních vozů k opravám. Americká vláda zvýšila na Toyotu tlak a ministr dopravy Ray LaHood dokonce poradil majitelům svolávaných vozů, aby s nimi přestali jezdit, třebaže později svůj výrok označil za překroucený.

Toyota dnes po uzavření burzy oznámila čtvrtletní výsledky stejně jako další přední japonské společnosti jako Sony nebo Hitachi. Akcie Hondy díky středečním příznivým vyhlídkám vzrostly o téměř tři procenta, kurz elektronického výrobce Sharp však ve zklamání z menšího zisku klesl o 5,5 procenta.

Asijský devizový trh byl dnes ve znamení vyčkávání a kurz dolaru zůstal bez větších změn. Aktivita se opět zaměřovala spíše na australský a novozélandský dolar, zatímco na hlavních paritách investoři čekali na zasedání centrálních bank eurozóny a Británie.

Euro během dne kleslo k dolaru až na 1,3866 USD, tedy k blízkosti nedávného sedmiměsíčního minima 1,3851 USD, ke konci tokijského obchodování se však jeho kurz vrátil na 1,3890 USD. Dolar vůči jenu oslabil o 0,1 procenta na 90,90 JPY a dolarový index vůči koši šesti měn zůstal beze změny na 79,415 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK