Čína podala u WTO stížnost na EU za antidumpingová cla na obuv

04.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ženeva 4. února (ČTK) - Čína dnes dovedla svůj spor o obchod s obuví s Evropskou unií až ke Světové obchodní organizaci (WTO). Peking podal stížnost na to, že EU v prosinci rozhodla o prodloužení antidumpingových cel na dovoz čínské obuvi o dalších 15 měsíců.

Čína označuje evropská antidumpingová cla za ochranářské opatření na podporu evropských výrobců obuvi a za neslučitelné s volným obchodem a mezinárodními obchodními pravidly. V podání k WTO Čína uvedla, že se bude nejprve s EU snažit o řešení sporu vzájemnými konzultacemi. Pokud se tím spor do 60 dnů nevyřeší, požádá Peking WTO o ustavení rozhodčího panelu. Jestliže rozhodci zjistí, že EU porušovala obchodní pravidla, mohou Číně povolit, aby na EU uvalila obchodní sankce.

Ministři Evropské unie před Vánoci odhlasovali prodloužení cel na dovoz bot z Číny a Vietnamu, které platí od roku 2006, o dalších 15 měsíců. Ministři cla prodloužili přesto, že jim předtím antidumpingový výbor doporučil, aby to nedělali, i přesto, že proti tomu byly některé země jako Rakousko a Německo. Vedle Číny krok EU pobouřil i evropské dovozce, maloobchodní prodejce, spotřebitele, ale i výrobce, kteří mají produkční zázemí právě v Asii.

Evropská komise předběžným rozhodnutím z roku 2006 a jeho prodloužením z roku 2008 vyhověla stížnosti evropských výrobců obuvi, kteří si stěžovali, že nejsou schopni levným dovozům z Číny a Vietnamu konkurovat. Výrobci ze zemí jako Itálie nebo Polsko také tvrdili, že vlády v Číně a Vietnamu svým výrobcům poskytují subvence, které tamním obuvníkům pomáhají snižovat náklady. Dovoz kožených bot z Číny je nyní zatížen clem 16,5 procenta a na dovoz stejných bot z Vietnamu se vztahuje desetiprocentní clo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK