Letečtí dopravci asi budou začleněni do systému obchodu s emisemi

04.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. února (ČTK) - Provozovatelé letecké dopravy zřejmě budou od roku 2012 začleněni do evropského systému obchodování s emisními povolenkami skleníkových plynů. Cílem je snížit emise skleníkových plynů z letecké dopravy. Počítá s tím vládní novela, kterou dnes sněmovna podpořila v prvním čtení.

Poslanci nicméně chtějí do vládní předlohy začlenit senátní novelu, která má zmírnit výrobcům elektřiny pravidla pro přidělování bezplatných emisních povolenek a připojit k nim také teplárny. Ministr životního prostředí Jan Dusík s tímto postupem souhlasil, ministerstvo se chce v duchu připomínek vlády na úpravách podílet.

Vládní novela, která vychází ze směrnice EU, se má týkat všech leteckých dopravců, jejichž letouny přistávají nebo odlétají z letišť na území unie. Dopravci již dříve uvedli, že to povede ke zvýšení jejich nákladů. Podpořil se k nim komunistický poslanec Pavel Hojda, podle něhož by takto cena letenek mohla nakonec dosáhnout možná až výše průměrného ročního platu.

Dusík namítl, že 85 procent povolenek budou dostávat letečtí dopravci až do roku 2020 zdarma, nakupovat budou jen zbývajících 15 procent povolenek. "To promítnutí do (ceny) jedné letenky se bude pohybovat někde v řádu desetikorun, což je přiměřený náklad," míní Dusík.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK