Německé průmyslové zakázky v prosinci překvapivě prudce klesly

04.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 4. února (ČTK) - Zakázky průmyslových podniků v Německu v prosinci překvapivě klesly a tempo poklesu překonalo všechna očekávání. Objem zakázek se proti předešlému měsíci snížil o 2,3 procenta, což prakticky smazalo listopadový vzestup o 2,7 procenta. Výrazný byl zejména propad exportních zakázek, sdělilo dnes německé ministerstvo hospodářství.

Ekonomové podle ankety agentury Reuters čekali v prosinci v průměru růst zakázek o 0,2 procenta. Rozpětí odhadů se pohybovalo od poklesu o 2,0 procenta po růst o 1,5 procenta.

Domácí zakázky klesly o 1,4 procenta, zatímco zakázky ze zahraničí se propadly o 3,2 procenta. Z toho zakázky z eurozóny klesly o 3,5 procenta a ze zbytku světa se snížily o rovná tři procenta. Zakázky na spotřební zboží sice stouply o 1,8 procenta, objednávky investičního zboží, které naznačují budoucí vývoj ekonomiky, naopak o 2,5 procenta klesly.

Dnešní údaje jsou špatnou zprávou pro největší evropskou ekonomiku, kterou z loňské recese vyváděl zejména export založený na zahraniční poptávce. "Trend poptávky sice směřuje stále vzhůru, oživení však očividně ztratilo dynamiku druhého a třetího čtvrtletí," uvedlo ministerstvo hospodářství.

Poslední dva měsíce roku vykázaly zakázky v meziročním srovnání růst o 6,4 procenta. Z toho domácí zakázky stouply o 6,9 procenta a zahraniční o šest procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK